Broadcast Music Incorporated

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broadcast Music Incorporated
Logo
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Economie

Broadcast Music Incorporated meestal afgekort tot BMI, is een Amerikaanse maatschappij ter behartiging van de auteursrechten van componisten en tekstschrijvers.

De BMI werd in 1939 door radiostations als non-profitorganisatie opgericht om het monopolie van de American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) te breken. De BMI accepteerde ook leden uit de door de ASCAP verwaarloosde muzikale genres, zoals de countrymuziek en de rhythm-and-blues. Het resultaat was een democratisering van de Amerikaanse muziekwereld. Gelijktijdig bevrijden de radiozenders zich uit de aanhankelijkheid van de monopolisten.

In 1940 liep het vijfjarencontract van de radiostations met de ASCAP ten einde. De in de New Yorkse Tin Pan Alley residerende machtige organisatie eiste een verdubbeling van het jaarlijkse bedrag, waarmee de rechten van alle op de radio gespeelde muziekstukken incluis afbetaald werden. De zenders boycotteerden derhalve de ASCAP-songs en vielen terug op het BMI-materiaal.

De hoofdtaak van de BMI is om te waarborgen, dat haar leden voor iedere openbare uitvoering van hun songs vergoedingen kregen. Ze treedt daarmee als bemiddelaar op tussen de muziekproducers en de (publieke) gebruikers van door auteursrecht beschermde stukken. De copyrighthouder is daardoor bevrijdt van de moeizame waarneming van zijn rechten. De BMI vertegenwoordigt ook niet-Amerikaanse auteurs, wier werken in de Verenigde Staten worden opgevoerd.

De eerlijke verdeling van de door de publieke gebruikers zoals radiostations geschatte ingetrokken bedragen op de individuele leden is een complexe onderneming. Met statistische procedures wordt een onderzoek ingesteld naar hoe groot het aandeel van de individuele leden is. De copyrighthouders zijn voor elke song gescheiden naar tekst en muziek in de catalogussen van de BMI en ASCAP vermeld, en in de regel ook op de geluidsdragers vermeld.

BMI-Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Een verdere taak van de BMI is de jaarlijkse uitbesteding van onderscheidingen aan de succesvolste songwriters. De BMI-Awards worden in de volgende categorieën uitgereikt:

  • Christian Music
  • Country
  • Film & TV
  • Latin
  • London
  • Pop
  • Urban
  • Trailblazers

Bovendien wordt de "Award Icon Recepients" uitgereikt, waarmee de songwriters worden onderscheiden, die essentiële invloeden op generaties van muziekmakers hebben uitgeoefend. Sinds 1951 wordt de "BMI Student Composer Award" uitgereikt.