Tin Pan Alley (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plaquette ter herinnering aan Tin Pan Alley in New York

Tin Pan Alley is de naam gegeven aan een groep in New York gevestigde muziekproducers en songwriters, die de Amerikaanse popmuziek sterk domineerden gedurende eind 19e en begin 20e eeuw.

Tin Pan Alley ontstond vermoedelijk in 1885, toen een aantal muziekproducenten winkels openden in hetzelfde district van Manhattan. Het einde van de Tin Pan Alley is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen het begin van de Grote Depressie, toen radio en fonograaf de partituur verdrongen. Anderen zijn van mening dat Tin Pan Alley nog tot ver in de jaren 50 bleef bestaan.

Het gebied tussen Fifth en Sixth Avenue wordt vaak als locatie van Tin Pan Alley gezien. De oorsprong van de naam "Tin Pan Alley" is niet helemaal duidelijk. Een veel gehoorde theorie is dat op drukke dagen men talloze piano’s van de vele muziekproducenten tegelijk kon horen, welke een kakofonie veroorzaakten gelijk aan het slaan op een blikken pan (tin pan). Deze naam werd eerst gegeven aan de locatie van de kantoren en winkels van deze muziekproducers, maar werd later overgenomen door de muziekindustrie.

Bekende componisten en tekstschrijvers[bewerken]

     

Externe links[bewerken]