Broedkroesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Broedkroesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Orthotrichales
Familie:Orthotrichaceae
Geslacht:Ulota
Soort
Ulota phyllantha
Brid. (1819)
Broedkroesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het broedkroesmos (Ulota phyllantha) is een mossoort behorend tot de familie Orthotrichaceae. Het is een pioniers op bomen. Het komt voor op schors.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De standplaats bevindt zich vaak omstreeks ooghoogte en deze soort behoort tot de meest onmiskenbare topkapselmossen dank zij de altijd wel aanwezige broedkorrels.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos groeit vooral op stammen, takken en dood hout van bomen en struiken met een mineraalrijke schors, met name op Iepen, Wilgen, Populieren en Vlieren. Af en toe wordt Broedkroesmos op steen gevonden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Ulota phyllantha was voorheen vrijwel beperkt tot kustgebieden. Sinds het eind van de 20ste eeuw breidt deze soort zich sterk uit, zodat zij nu ook in het binnenland op talrijke plaatsen is aan te treffen. Langs de kust kan de zoute zeewind een bron van mineralen zijn. Mogelijk wordt deze soort, die vaak op wegbomen groeit, begunstigd door een hoge concentratie fijn stof (afkomstig van verkeer en industrie). Ook zou het kunnen profiteren van ammoniak uit de landbouw.