Naar inhoud springen

Brongebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JanB46 (overleg | bijdragen) op 9 sep 2016 om 22:47. (er zijn meer brongebieden...)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een brongebied is in de meteorologie een gebied waar een luchtsoort ontstaat. Boven dit gebied neemt de lucht bepaalde eigenschappen aan, met name een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Het aardoppervlak van het brongebied moet daarom homogeen zijn en voldoende groot. Dit is het geval bij de oceanen, bij grote sneeuwvelden, woestijnen en uitgestekte bossen en steppen. De temperatuur in het gebied moet ook ongeveer gelijk zijn. Langgerekte gebieden in oost-westelijke richting lenen zich daardoor beter als brongebied dan die in noord-zuidelijke richting. Om de eigenschappen over te nemen, moet de lucht ook lang genoeg in het gebied blijven. De benodigde lage luchtbeweging komt vooral voor in een hogedrukgebied, maar kan ook voorkomen bij uitgestrekte lagedrukgebieden.

Literatuur

  • Ham, C.J. van der; Korevaar, C.G.; Moens, W.D.; Stijnman, P.C. (1998): Meteorologie en Oceanografie voor de zeevaart, De Boer Maritiem.