Halticus saltator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bruinkopvlowants)
Halticus saltator
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Halticus
Hahn, 1832
Soort
Halticus saltator
(Geoffroy, 1785)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Halticus saltator is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Étienne Louis Geoffroy in 1785.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale zwart glanzende wants heeft geen volledige vleugels en kan 2 tot 2,5 mm lang worden. Af en toe komen er langvleugelige varianten voor, die worden iets langer, 2,5 tot 3 mm. De antennes zijn relatief lang en zijn geelachtig van kleur. Het lichaam is bedekt met fijne haartjes en het achterlijf is sterk naar beneden gebogen. De kop is geelbruin tot roodbruin. De pootjes zijn geel met uitzondering van de dijen, die voor het grootste deel zwart gekleurd zijn. Met de pootjes kan het dier goed springen, net als een vlo. De soort kan in Nederland verward worden met de andere vertegenwoordigers uit het genus Halticus, zoals Halticus apterus; die heeft echter een zwarte kop. Ook Halticus luteicollis lijkt er op maar die heeft een lichtere kop en goudgele haartjes op het lichaam.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort overwintert als eitje en er zijn bij gunstige omstandigheden twee generaties per jaar. De wants zuigt aan diverse planten en kan hiermee soms schade veroorzaken aan voedselgewassen en sierplanten. De volwassen dieren kunnen waargenomen worden van juni tot september op vochtige warme plaatsen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De wants is in Nederland zeer zeldzaam en is sinds 1948 niet meer waargenomen. De soort komt voor in het Palearctisch gebied, van Europa tot Azerbeidzjan en Kazachstan in Azië.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: