Bruno De Lille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bruno De Lille
Bruno De Lille (links) en Dirk Peeters
Bruno De Lille (links) en Dirk Peeters
Geboren Kortrijk, 2 juli 1973
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Partij Groen
Functies
2000-2013 Gemeenteraadslid Brussel
2000-2006 Schepen Brussel
2009 Brussels parlementslid
2009-2014 collegelid Vlaamse Gemeenschapscommissie
2009-2014 Staatssecretaris Brussels Hoofdstedelijk Gewest
2014-2019 Brussels parlementslid
2018-heden Gemeenteraadslid Brussel
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bruno De Lille (Kortrijk, 2 juli 1973) is een Belgisch politicus voor de partij Groen. Hij is voormalig staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, voormalig collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie en gemeenteraadslid in de gemeenteraad van de stad Brussel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Lille studeerde in Brussel en Antwerpen. Daar behaalde hij in 1997 aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de graad van meester in de Dramatische Kunsten. Vanaf 1998 kwam hij in Brussel wonen en ging werken voor Radio 2. Eerst als programma-medewerker bij Radio 2 West-Vlaanderen, later nationaal als producer-presentator bij Radio 2.

De Lille was actief in enkele holebi-verenigingen (Kast&Co, Basta) en speelde cabaretvoorstellingen waarbij hij maatschappelijke problemen aan de kaak stelde (Enkele reis, halve prijs… naar Cuba/Allé Ali)

In augustus 1998 werd hij lid van Agalev, dat later van naam veranderde in Groen(!). Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2000 werd hij op de Agalev-lijst in de stad Brussel verkozen tot gemeenteraadslid. Hij trad direct toe tot het nieuwe bestuurscollege als schepen van Vlaamse Aangelegenheden, Gelijke Kansen en Internationale Solidariteit van de stad Brussel. Dit mandaat liep van januari 2001 tot december 2006. In oktober 2006 werd hij herkozen als gemeenteraadslid in Brussel. Deze keer op de kartellijst sp.a-Spirit-Groen!

Begin februari 2009 trok De Lille de lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Samen met Annemie Maes werd hij binnen Groen! verkozen als parlementslid bij de gewestverkiezingen. Na de onderhandelingen voor een Brusselse hoofdstedelijke regering, waar Groen! en Ecolo samen de bedoeling hadden om de stad te vergroenen, werd hij gekozen door zijn partij als Brusselse staatssecretaris in de nieuwe Brusselse meerderheid (PS-Ecolo-cdH-Open Vld-CD&V-Groen!). Als staatssecretaris had hij de bevoegdheden Mobiliteit, Openbaar Ambt, Gelijke Kansen en Administratieve Vereenvoudiging voor wat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft. Als collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) had hij de bevoegdheden Cultuur, Jeugd, Sport en Ambtenarenzaken. In het parlement werd hij opgevolgd door Elke Van den Brandt.

De Lille werd in 2012 herverkozen als gemeenteraadslid van Brussel, maar gaf dit mandaat op in maart 2013. Michaël François (Ecolo) volgde hem op.[1] Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd hij opnieuw gemeenteraadslid van Brussel.

In 2014 werd De Lille verkozen als parlementslid voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Na de verkiezingen in 2014 belandde Groen in de oppositie en eindigde zijn ambtsperiode als collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en als Staatssecretaris voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bij de Brusselse verkiezingen van 2019 was hij lijstduwer.[2] Hij raakte echter niet herkozen.