Buddhadasa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Ajahn Buddhadasa, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Buddhadasa Bhikkhu
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Buddhadasa Bhikkhu ook Ajaan Buddhadasa (27 mei 1906 - 25 mei 1993) was een invloedrijke Theravada boeddhistische monnik. Hij werd bekend als vertaler en hervormer van het boeddhisme in Thailand en inspireerde Pridi Phanomyong, de leider van de revolutie in 1932, en vele strijders voor sociale hervormingen.

Biografie[bewerken]

Hij werd in 1906 als Nguam Panid in Phumriang in het zuiden van Thailand geboren. Hij werd in 1926 bhikkhu (monnik) en ging naar Bangkok om te studeren. Hij vond de wats (tempels) daar echter vies, druk en - wat hij het grootste probleem vond - corrupt. Het gevolg was dat hij terugkeerde naar zijn geboortestreek en intrek nam in een verlaten tempel.

Daar praktiseerde hij een simpele versie van het boeddhisme door goede dingen te doen, slechte dingen af te leren en zijn geest te reinigen. Hij probeerde rituelen en machtsstrijd te vermijden, want dat was volgens hem het grootste probleem binnen het Thais Boeddhisme. Omdat hij de Dhamma op een eenvoudige manier kon communiceren, werd hij spoedig populair onder de bevolking.

Wat Suan Mokkh[bewerken]

Buddhadasa stichtte in 1932 Wat Suan Mokkh ("De tuin van bevrijding"), een dhamma-centrum en klooster in het bos gelegen vlak bij Chaiya, om vipassana of inzichtsmeditatie te beoefenen. Buddhadasa richtte zich voornamelijk op anapanasati (adem meditatie) en baseerde zich op de Sutta Pitaka en zijn persoonlijke ondervindingen.

Later werden zijn lessen populair onder buitenlandse studenten en begon hij ook gesprekken aan te gaan met andere geestelijke leiders uit onder andere het christendom. Zijn doel was om aan te tonen dat alle religies in essentie hetzelfde doel nastreven. Kort voor zijn dood in 1993 stichtte hij het "International Dhamma Hermitage Center" wat ten doel had meditatie cursussen voor buitenlanders te organiseren.