Burmees (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over het kattenras Burmees, zie ook Heilige Birmaan voor naamgerelateerd ras.
Burmees
Zwarte Europese Burmees
Basisinformatie
Oorsprong Birma
Classificatie Oosters
Lijst van kattenrassen
Chocolade kitten Amerikaanse Burmees
Zwarte Europese Burmees

De burmees is een kortharige kat afkomstig uit het Verre Oosten (Birma en omstreken). Kenmerkend voor het ras is het bezitten van twee partiële albinofactoren, genotype cbcb (sepia kleurpunt), waardoor de pigmentontwikkeling geremd wordt en de kleur het duidelijkst doorkomt op de extremiteiten van het lichaam (kop, poten en staart) terwijl er een lichter nuance ervan op het lichaam aanwezig is. De kleurremming treedt op op die delen van het lichaam die het warmst van temperatuur zijn.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

In een dichtbundel uit de 14de eeuw die werd teruggevonden in Siam (het oude Thailand), komt de burmees voor onder de naam "Sapalak" of "Thong Daeng". Hij bezit een gen dat de kleur van zijn vacht verzacht, behalve aan de uiteinden, maar met mindere contrasten dan bij de siamees.

In de jaren dertig werden exemplaren van het ras, waaronder de stammoeder "Wong Mau" meegenomen vanuit het Verre Oosten naar de Verenigde Staten. Van daaruit verspreidde het ras zich eerst naar Engeland en later over de rest van de wereld onder kattenliefhebbers.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Profielvergelijking kop
Amerikaans
Europees

Terwijl in de VS er een compacter ronder en kortsnuitiger type gefokt wordt, de Amerikaanse burmees, is er in Europa een slanker type met een langersnuitiger kop preferent, de Europese burmees. Tevens worden er in de VS enkel de "klassieke kleuren" bruin (zwart), blauw, chocolade en lila gefokt, terwijl de Europese burmees ook voorkomt in rood, crème, schildpadvariëteiten, kaneel en reebruin.

De langhaar versie van de burmees wordt de Burmees langhaar genoemd, en wanneer gefokt onder de Aziatische groep, wordt het de tiffanie genoemd.

Raskenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lichaam: Gemiddelde grootte, gespierd en elegant met een korte snuit
  • Ogen: Groot, rond, goudgeel, wijd uit elkaar
  • Vacht: Gladde, satijnglanzende pels
  • Karakter: Lief, levendig en speels, ruwe en sterke stem.
Zie de categorie Burmese cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.