Brume

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Côte de Brume)
De kapel Saint-Hilaire in Brume

Brume is een gehucht in de Belgische provincie Luik in de gemeente Trois-Ponts. Het gehucht behoorde voor 1970 tot de toenmalige gemeente Fosse, tegenwoordig een deelgemeente van Trois-Ponts.

Dit gehucht ligt in de Ardennen op de westelijke helling van de vallei van de Amblève op een hoogte variërend tussen 400 meter en 450 meter en 2,5 kilometer ten noordwesten van het centrum van Trois-Ponts. De meeste woningen zijn oude boerderijen in zandsteen. Een boerderij is nog actief. In het midden van het gehucht, is de kapel Saint-Hilaire gebouwd in zandsteen en kalksteen en bekroond met een zeshoekige toren. Bij Brume liggen de spaarbekkens van de waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts.

Het gehucht is gekend van de Côte de Brume, een helling gebruikt in een aantal wielerwedstrijden waaronder Luik-Bastenaken-Luik en onder meer aangedaan in Luik-Bastenaken-Luik 2019. De Côte de Brume vertrekt vanuit het centrum van Trois-Ponts langs de Rue des Villas en stijgt langs Brume tot aan de stuwmeren boven Coo. De helling met een lengte van 2,6 km overbrugt 210 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% en uitschieters tot 13,3% over een lengte van 200 meter.