C-Mine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf C-mine)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
C-Mine (januari 2016)

C-Mine is de naam voor een ontwikkelingsproject van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag in Genk. De naam is gekozen via een wedstrijd. De C staat voor creativiteit. Sedert 2001 bezit de stad Genk het complex.

Situering[bewerken]

Een deel van de mijngebouwen en -installaties is behouden gebleven en heeft monumentenstatus. De gebouwen in neoclassicistische- en neo-Vlaamse renaissancestijl dateren uit de periode 1912-1925. Erachter liggen twee schachtbokken: één uit 1916 (het oudste van Limburg) en één uit 1963, de laatste ooit gebouwd. Verder zijn het ophaal-machinegebouw en de elektriciteitscentrale van de mijn nog te bezichtigen.

Naarmate de restauratie en herinrichting vordert, vestigen zich meer en meer instellingen in C-Mine.

Vanaf mei 2012 is er een nieuwe attractie toegevoegd: de C-Mine-expeditie. Daarbij is een oude luchtgang van de vroegere mijn omgevormd tot een belevingscentrum van op te roepen mijnverhalen, herkenbare mijngeluiden tot het zelf kunnen samenstellen van geuren.

In 2013 won C-Mine de Vlaamse Monumentenprijs en organiseerde het de eerste Avond van de Architectuur.[1]

Voor het tienjarig bestaan van C-Mine ontwierp het duo Gijs Van Vaerenbergh in 2015 een stalen labyrint aan de voet van de schachtbokken.

Externe link[bewerken]