CAMERA JAPAN Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
CAMERA JAPAN Festival
CAMERA JAPAN Festival
Algemene informatie
Locatie Rotterdam, Amsterdam
Organisator Stichting Tamago
Geschiedenis festival
Eerste editie 2006
www.camerajapan.nl Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Film

CAMERA JAPAN Festival is een multidisciplinair Japans kunst- en cultuurfestival dat jaarlijks in september en oktober wordt gehouden in Rotterdam en Amsterdam. Een deel van de filmprogrammering toert de rest van het jaar langs verschillende filmhuizen in het land. Het wordt georganiseerd door de stichting Tamago

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de oprichting in 2006 presenteert het festival een eclectisch overzicht van de hedendaagse Japanse cinema, variërend van populaire anime tot experimentele arthouse en documentaires. Naast film is er aandacht voor aspecten van de Japanse cultuur. Er zijn muzikale optredens op diverse locaties, kunstinstallaties, debatten, gastronomische proeverijen en workshops.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het festival heeft ten doel het begrip voor Japanse cultuur in Nederland te bevorderen. Het wil een ontmoetingsplek zijn tussen nationaliteiten en culturen, maar ook tussen oud en jong en de hogere en lagere cultuur.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

De filmprogrammering bestaat uit tientallen korte en lange speelfilms en documentaires, waarvan de meeste enkel tijdens CAMERA JAPAN Festival in Nederland te zien zijn. Naast recente films vertoont het festival een aantal oudere, zelden in Nederland uitgebrachte films als onderdeel van een bijzonder retrospectief. De afgelopen jaren was er onder meer speciale aandacht voor de film noir, de soft-erotische pink film en de oeuvres van Kôji Wakamatsu, Shinji Somai en Kinoyu Tanaka.

Publieksprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar wordt aan het einde van het festival de film met de hoogste publiekswaardering bekendgemaakt.

Jaar Film Regisseur
2022 Tokyo Kurds Fumiari Hyuga
2021 Ushiku Ian Thomas Ash
2020 ON-GAKU: Our Sound Kenji Iwaisawa
2019 Fly Me To the Saitama Takeuchi Hideki
2018 One Cut of the Dead Shinichiro Ueda
2017 A Silent Voice Naoko Yamada
2016 Flying Colors Nobuhiro Doi
2015 Kakekomi Masato Harada
2014 Uzumasa Limelight Ken Ochiai
2013 Tokyo Family Yōji Yamada
2012 Kamome Diner Naoko Ogigami
2011 Bunny Drop Hiroyuki Tanaka
2010 Wig Renpei Tsukamoto
2009 Osaka Hamlet Fujirô Mitsuishi
2008 Fine, Totally Fine Yosuke Fujita
2007 Tekkon Kinkreet Michael Arias
2006 Hibi: Days of Fire Banmei Takahashi

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een breed scala aan activiteiten naast de filmprogrammering. Er zijn concerten van Japanse bands en dj's, lezingen, debatten en workshops. Vaste onderdelen zijn de interventions, onaangekondigde optredens variërend van traditionele dans en muziek tot experimentele performances, de filmbrunch en de Camera Japan Kid's Day, waarbij de jongste bezoekers door middel van traditionele spelletjes kennis maken met de Japanse cultuur en keuken. Er is elke dag een kleine markt met een scala aan Japans eten en drinken.

Partners[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdlocatie van het festival in Rotterdam is film- en muziektheater LantarenVenster. Verder werkt het festival er samen met culturele instellingen als Stichting WORM en Museum Boijmans Van Beuningen.

In Amsterdam vindt CAMERA JAPAN plaats in bioscoop LAB111. in de loop der jaren heeft het festival onder meer films vertoond en muzikale optredens georganiseerd in Filmtheater Kriterion, Melkweg (Amsterdam) en EYE Filmmuseum.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Website van CAMERA JAPAN Festival