CCM (Bolton)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CCM R45

Clews Competition Motorcycles, later CCM Ltd., Jubilee Works, Bolton, is een Engelse fabrikant van terreinmotoren.

CCM ontstond toen Alan Clews in 1971 een aantal onderdelen en gereedschappen uit de failliete boedel van BSA opkocht en er een kleine motorfabriek mee startte. Hij bouwde zijn eerste crosser, de Clewstroka, als bouwpakket in 1972.

Clews hield ook in het tweetakt-tijdperk vast aan de bouw van viertakt crossers en -trialmachines, gebaseerd op de BSA-Victor, die uiteraard jaarlijks werden verbeterd.

Nadat de productierechten halverwege de jaren zeventig overgingen naar Armstrong en later naar Harley-Davidson werd er lange tijd weinig tot niets van het merk vernomen. Wel kwamen er na 1979 ook modellen met 124- en 246 cc Hiro-motoren en een 498 cc crosser met Weslake-blok.

Midden jaren tachtig kocht Alan Clews de rechten weer terug en ontwikkelde nieuwe cross- en enduromodellen met een Rotax-blok.

Men kwam in 1999 met de eerste wegmotor, de 604 R, met een 600 cc Rotax-blok. Het enduro-bloed zat er nog wel in, want het was een echte High Heeler. In 2000 ging CCM samenwerken met Joseph Seifert, die zijn Norton Combat 650 zodoende in Engeland kon laten bouwen. Zie Norton (Duitsland).

In 2004 waren alle rechten weer in het bezit van Alan Clews. In 2005 werd de FT35S Street Tracker gepresenteerd. Deze machine was geïnspireerd op de Amerikaanse flattrack-racers, maar was straatlegaal. Er waren wel al plannen voor een echte flattracker, de FT35R.

Externe link[bewerken]