Naar inhoud springen

Caiuajarina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Caiuajarina zijn een groep pterosauriërs, behorend tot de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefden in het gebied van het huidige Brazilië.

In 2024 werd tijdens de benoeming van Torukjara duidelijk dat deze soort een groep vormde met Caiuajara.

Rodrigo Vargas Pêgas definieerde daarom een klade Caiuajarina als de groep omvattende Caiuajara dobruskii Manzig et al. 2014 en alle soorten nauwer verwant aan Caiuajara dan aan Tapejara wellnhoferi Kellner 1989. Aangegeven werd dat de klade als ongeldig moest worden beschouwd indien die geen deel zou uitmaken van de Tapejarini. De code in RegNum, het officiële register voor kladenamen verbonden aan de PhyloCode, is 976.

Het betreft kleinere tandeloze vormen met een grote snuitkam.

Verschillende synapomorfieën werden aangegeven. De praemaxillae hebben op hun gedeeld ondervlak een middenkam die uitsteekt in de fenestra nasoantorbitalis. De achterste tak van de praemaxila heeft bovenaan een driehoekig uitsteeksel. De bovenkaaksbeenderen tonen gepaarde uithollingen aan de buitenste onderzijde. Het tredevormige bovenvlak van het dentarium wordt doorboord door gepaarde foramina.

Het volgende kladogram toont de positie van de Caiuajarina in de evolutionaire stamboom volgens het beschrijvende artikel.

Tapejaromorpha 

Thalassodromidae


Tapejariformes 

Caupedactylia


Tapejaridae 

Sinopterinae


Tapejarinae 

Europejara


Tapejarini 

Tupandactylus spp.




Tapejara wellnhoferi


Caiuajarina 

Caiuajara



Torukjara










Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pêgas, Rodrigo V. 2024. "A taxonomic note on the tapejarid pterosaurs from the Pterosaur Graveyard site (Caiuá Group, ?Early Cretaceous of Southern Brazil): evidence for the presence of two species". Historical Biology: 1–22