Naar inhoud springen

Tapejariformes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Tapejariformes zijn een groep pterosauriërs, behorend tot de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefden.

In 2024 werd tijdens de benoeming van Torukjara duidelijk dat het kenmerk van een afhangende snuitpunt gedeeld werd met andere Tapejaridae en de Caupedactylia.

Rodrigo Vargas Pêgas definieerde daarom een klade Tapejariformes voor alle soorten die homoloog, als synapomorfie, een afhangende snuitpunt bezitten. De klade is dus gebaseerd op een apomorfie, een nieuw kenmerk, en niet op verankerende soorten. Een dergelijke definitie is impopulair omdat zulke definiërende kenmerken meestal inherent vaag zijn. De klade is overigens materieel equivalent aan Tapejaridae sensu Pêgas 2023. De code in RegNum, het officiële register voor kladenamen, is 1042.

Het betreft kleinere tandeloze vormen met een grote snuitkam en een spitse snuit.

Het volgende kladogram toont de positie van de Tapejariformes in de evolutionaire stamboom volgens het beschrijvende artikel.

Tapejaromorpha 

Thalassodromidae


Tapejariformes 

Caupedactylia


Tapejaridae 

Sinopterinae


Tapejarinae 

Europejara


Tapejarini 

Tupandactylus spp.




Tapejara wellnhoferi


Caiuajarina 

Caiuajara



Torukjara










Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pêgas, Rodrigo V. 2024. "A taxonomic note on the tapejarid pterosaurs from the Pterosaur Graveyard site (Caiuá Group, ?Early Cretaceous of Southern Brazil): evidence for the presence of two species". Historical Biology: 1–22