Caiway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caiway
Kantoor van CAIW in Naaldwijk
Kantoor van CAIW in Naaldwijk
Sleutelfiguren Albert Vergeer (huidige directeur)
Land Vlag van Nederland Nederland
Producten Digitale televisie
Telefonie
Internet
Website http://www.caiway.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

CAIW (CAIW Diensten B.V., dochter van CAIW Holding B.V.) is een Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie, digitale telefonie en internettoegang die voornamelijk in het westen van Nederland actief is. CAIW heette voorheen CAI Westland (Centrale Antenne Inrichting Westland). Als internetprovider was het voorheen actief onder de naam Kabelfoon. Het bedrijf heeft sinds 1 juni 2004 de naam CAIW en opereert onder de merknaam Caiway. De letters CAIW staan voor de activiteiten van de organisatie: Communicatie, Amusement, Informatie en Web, waarbij Web tevens staat voor netwerk.

Op 2 mei 2011 werd bekend dat KPN voornemens was om CAIW over te nemen. Op 10 april 2012 zag KPN echter af van de overname, omdat deze op te veel bezwaren stuitte van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.[1]

Op 21 september 2017 werd bekend dat het Zweedse investeringsfonds EQT, reeds eigenaar van het Zeeuwse Delta, CAIW Holding B.V. wil overnemen.[2]

Verzorgingsgebied[bewerken]

servicewinkel in het winkelcentrum van Naaldwijk

Per 1 januari 2008 verkochten de gemeenten Westland en Midden-Delfland het bedrijf CAIW aan Rabo Bouwfonds en het management van CAIW. Na de verkoop werd binnen CAIW een scheiding gemaakt tussen het netwerkbedrijf (CIF) en het dienstenbedrijf (Caiway). Vanaf dat moment levert het dienstenbedrijf Caiway communicatiediensten via de netwerken van CIF (Communication Infrastructure Fund).

CIF heeft HFC-netwerken (kabeltelevisie-netwerken) in Aalsmeer, Maassluis, Midden-Delfland, Oudenbosch, Den Haag Wateringse Veld, Uithoorn en Westland en de (al in juni 2006 overgenomen) kabelnetten in Schiedam, IJsselstein, Benschop en Doorn. Per 1 februari 2010 nam de combinatie Caiway/CIF de CAI-netten over in Krimpen aan den IJssel en Loenen aan de Vecht (inclusief Nieuwersluis, Vreeland, Loenersloot en Kerklaan). Op 27 september 2011 werd de aankoop van Cai Albrandswaard (Poortugaal en Rhoon) bekendgemaakt en op 7 december 2011 de aankoop van Kabelmedia Brabant-Gelderland netwerk in de gemeenten Heumen, West Maas en Waal, Druten en Oss. Per 1 januari 2013 werd CIF de eigenaar van SCAI Borculo (Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo en omgeving Leo-Stichting) en CAI Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast heeft CIF per 1 februari 2013 het kabelnet van Stichting CAS Hilvarenbeek overgenomen.

Caiway is ook dienstenaanbieder op CIF's glasvezelnetwerken (FttH). Anno 2014 zijn vrijwel alle CIF-gebieden verglaasd: naast een coaxaansluiting is een FTTH-aansluiting gerealiseerd.

Per 5 november 2013 werd Cogas Kabeltelevisie BV overgenomen. Caiway werd hiermee de dienstenaanbieder op het HFC-netwerk van Cogas Kabel Infra en breidde zijn verzorgingsgebied hiermee uit naar de gemeenten Almelo, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Caiway is ook dienstenaanbieder op Cogas glasvezelnetwerken (huisaansluiting met een glasvezelkabel, oftewel FttH). Cogas verglaast zijn netwerk, door naast de coax-aansluiting een FTTH-aansluiting te realiseren. Het gaat om 20.000 aansluitingen in 2013 en 44.000 aansluitingen in 2014. Het project loopt nog door na 2014.

Daarnaast verzorgt Caiway diensten via de netwerken van andere (kabel)bedrijven zoals van

  • REKAM (Bergambacht (locatie Slothoven), Berkenwoude, Bodegraven (locatie De Meent), Boskoop (locatie Middelburgseweg), Cabauw, Driebruggen, Gouda, Gouderak, Haastrecht, Hekendorp, Het Beijersche, Krimpen aan de Lek (locatie SON), Moordrecht, Oudewater, Ouderkerk a/d IJssel, Papekop, Polsbroek, Reeuwijk, Snelrewaard, Stolwijk, Vlist en Waddinxveen (locatie Bloemendaalseweg))
  • Stichting Kabeltelevisie Pijnacker
  • CAI Harderwijk
  • VVE Louis Couperusplaats (Capelle aan den IJssel)

Producten[bewerken]

De consumentenproducten worden aangeboden onder de merknaam Caiway.

Kabeltelevisie en radio[bewerken]

Zend- en ontvangstmast van CAIW in Naaldwijk

In de zomer van 2005 begon Caiway met het aanbieden van DVB-C. In september 2005 is het aantal analoge kanalen teruggebracht tot de 24 populairste kanalen, plus een overzichtskanaal. Het basispakket bleef uit 48 kanalen bestaan, maar de geschrapte analoge kanalen waren vanaf dat moment (zonder meerprijs) uitsluitend digitaal beschikbaar in DVB-C.

Sinds de "symbolische" datum 10 oktober 2010 is het analoge signaal helemaal afgesloten en zijn de kanalen alleen nog te ontvangen met een decoder, of televisie met ingebouwde ontvanger voor DVB-C. Dit om ruimte vrij te maken voor nog meer digitale (HD)-kanalen.

Caiway verspreidt ook het DVB-T-signaal via de kabel (de techniek van Digitenne over de coax-kabel). Het is mogelijk om de populairste kanalen (22 zenders) te ontvangen via een decoder voor DVB-T, of een televisie met ingebouwde ontvanger voor DVB-T. Dit heeft als voordeel dat ten tijde van de uitschakeling van analoge tv, de meeste moderne televisies wél beschikten over een DVB-T-ontvanger, en niet over een ingebouwde ontvanger voor DVB-C. Ook was de aanschaf van een losse DVB-T-ontvanger goedkoper en dus aantrekkelijker voor de slaapkamer. Een nadeel is echter dat DVB-T een lagere bitrate uitgezonden wordt dan DVB-C, en daarom een lagere beeldkwaliteit heeft dan het DVB-C-signaal.

Door het aantal analoge kanalen terug te brengen, is capaciteit beschikbaar gekomen, die deels al is ingevuld met nieuwe abonneekanalen. Deze abonneekanalen worden versleuteld over de kabel verstuurd; voor decodering is een chipkaart nodig. Dit in tegenstelling tot de digitale kanalen uit het basispakket die onversleuteld worden doorgegeven. Doordat in de beginfase aan iedere abonnee gratis een digitale decoder werd aangeboden, is de verspreiding van digitale televisie groot.

Het uitschakelen van analoge kabeltelevisie kent vele uitzonderingen:

  • Caiway blijft op de netwerken in Krimpen aan den IJssel en Loenen aan de Vecht het analoge signaal aanbieden. Eerst zou dit tot 1 december 2012 zijn, op 16 november 2012 is het uitschakelen van analoge televisie alsnog voor onbepaalde tijd uitgesteld.[3]
  • In de gebieden van de voormalige stichting Kabeltelevisie Brabant Gelderland en voormalige Cai Albrandswaard blijven vijftien analoge zenders beschikbaar tot en met december 2014.
  • Bij latere overnames van CAI-netten (Borculo, Hendrik-Ido-Ambacht, Hilvarenbeek en Twente) is niet meer gesproken over afschakeling van analoge televisie.

Op de kabelnetten van Stichting CAI Ouderkerk aan den IJssel en Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland (REKAM) biedt Caiway enkele digitale pakketten aan. Men kan hier dus kiezen tussen twee kabelaanbieders: de lokale stichting en Caiway.

CAI Harderwijk en Stichting Kabeltelevisie Pijnacker kopen slechts het RTV-signaal in bij Caiway. De stichtingen gebruiken deze signalen om zelf analoge en digitale pakketten samen te stellen.

Interactieve televisie[bewerken]

Vanaf 2011 levert Caiway IPTV via de glasvezelnetwerken van CIF. Voor deze dienst heeft Caiway een IPTV-platform aangekocht bij Divitel.[4] Het systeem werkt met de Airties Air 7120-settopbox. Sinds de software-update van januari 2012 kan deze ook als PVR gebruikt worden. Voor de andere glasvezelnetwerken wordt gebruikgemaakt van de Entone Amulet 465- en 515-settopbox. Voor het beveiligen van de televisiestreams wordt gebruikgemaakt van Verimatrix in samenwerking met Divitel.[5]

De dienst bestaat naast reguliere tv- en radiokanalen, uit interactieve mogelijkheden zoals Uitzending Gemist en Video on Demand (Videoland-videotheek en Pathe Thuis)[6]

Internet[bewerken]

Caiway is in 1995 gestart met het leveren van kabelinternet, als eerste kabelexploitant in Nederland. Dit gebeurde met behulp van het DEMOS-1-systeem van het voormalige Goudse bedrijf DeltaKabel Telecom. Destijds nog onder de naam Caiw, later onder de naam Kabelfoon en tegenwoordig als Caiway Internet. Caiway gebruikt het euroDOCSIS 2.0-platform met Webstar-, Arris- en Cisco-modems, en in de regio Twente het euroDOCSIS 3.0-platform. Er zullen geen verdere upgrades van het kabelinternetproduct volgen.

Op glasvezel wordt gebruikgemaakt van modems van het merk Genexis.

Digitale telefonie[bewerken]

Sinds 2004 wordt telefonie via de kabel aangeboden. Eerst was dit een dienst van Rits-tele.com die onder eigen label aangeboden werd. Sinds 2006 beschikt Caiway over een eigen telefoonplatform. Caiway is aangesloten op de Nederlandse SIP-Exchange waarlangs de kabelbedrijven telefonieverkeer uitwisselen.

Wholesale[bewerken]

Caiway fungeert niet alleen als service provider op de netwerken van CIF (en de jointventurenetwerken van CIF), maar ook als wholesale-aanbieder. Het biedt op dit moment een viertal providers toegang tot (een deel van) de netwerken, te weten Fiber Nederland, Solcon, WeServe en Cbizz.[7] Wholesale Ethernet Access (EAS) werd in 2014 opgestart.[8]

CBizz[bewerken]

Caiway was aandeelhouder van CBizz tot december 2011. Tussen 2009 en 2011 werd dit bedrijfsonderdeel stapsgewijs afgestoten. De activiteiten (CAIWAY Business, LevelFour en SpeedXS) werden eerst per 1 oktober 2009 ondergebracht in een aparte rechtspersoon en het bedrijf opereerde vanaf dat moment los van de overige CAIW-organisatie. Sinds 7 april 2010 werkte de organisatie onder de merknaam CBizz. Per december 2011 heeft CAIW het resterende belang in CBizz verkocht aan het management van CBizz.

De zakelijke tak is ontstaan toen CAIW de Rotterdamse accessprovider IGR (Internet Gate Rotterdam) overnam. In 2002 is ook het bedrijf Westnet (Westland Internet) er in opgegaan, dat onder andere zakelijke internettoegang, websiteontwerp en hosting aanbood. Per 2 januari 2008 werd ook het bedrijf LevelFour (incl. SpeedXS) overgenomen en geïntegreerd.

Externe link[bewerken]