Calle 13 (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calle 13
Calle 13 tijdens een concert in Venezuela
Calle 13 tijdens een concert in Venezuela
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2005-heden
Oorsprong Trujillo Alto, Vlag van Puerto Rico Puerto Rico
Genre(s) Urban
Label(s) Sony Music Entertainment
Verwante acts Tego Calderón, Julio Voltio, Orishas, Omar Rodríguez-López, Rubén Blades, Nelly Furtado, La Mala Rodriguez, Café Tacuba, Shakira, Mercedes Sosa, Alejandro Sanz, Totó la Mamposina
Leden
zanger, componist René Pérez Joglar
zanger, componist, multi-instrumentist Eduardo Cabra Martínez
zangeres Ileana Cabra Joglar
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Calle 13 is een Puerto Ricaanse band die urban-muziek maken met diverse invloeden uit hip-hop, pop, jazz, bossa nova, salsa, cumbia, rock en tango. De band is opgericht door stiefbroers René Pérez Joglar en Eduardo José Cabra Martínez. Het duo maakte oorspronkelijk reggaeton, maar distantieerde zich vrijwel direct van het genre vanwege de commerciële aard. De groep is sociaal geëngageerd, en dit is terug te horen in de teksten, maar schuwt echter geen expliciet en vulgair taalgebruik. Zo haalde zanger Residente (Joglar), overtuigd atheïst, al verscheidene keren uit naar het Vaticaan.

De band verkreeg in Puerto Rico bekendheid met hun controversiële lied "Querido F.B.I.". Hierin wordt de FBI beschuldigd van de moord op Filiberto Ojeda Ríos, leider van Los Macheteros, een paramilitaire organisatie die zich verzet tegen de Amerikaanse overheersing van Puerto Rico. In 2005 bracht de band zijn eerste album uit, met daarop onder andere de singles "Se Vale Tó-Tó" en "¡Atrévete-te-te!". Met hun tweede album, Residente o Visitante, verkreeg de groep bekendheid in Latijns-Amerika en won ze drie Latin Grammy's. Op het volgende album werkte de band onder meer samen met salsa-legende Rubén Blades voor het nummer La Perla, een ode aan Puerto Rico. In de herfst van 2010 werd het vierde album uitgebracht, genaamd Entren Los Que Quieran. Het album werd goed ontvangen en won onder meer negen Latin Grammy's. Een daarvan voor Best Short Form Music Video voor het nummer Calma Pueblo, waarop wordt samengewerkt met gitarist Omar Rodríguez-López van The Mars Volta. Tot op heden (2014) won de band twee Grammy Awards en bovendien 20 Latin Grammy's, meer dan welke Latijns-Amerikaanse act dan ook.

Discografie[bewerken]