Caminito del Rey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het pad vanuit de kloof.
Delen van het pad zijn in zeer slechte staat.

El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een wandelpad dat loopt van Álora in Málaga (Spanje) naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey.

Geschiedenis[bewerken]

In 1901 werd duidelijk dat men een pad nodig zou hebben om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren. Na vier jaar bouwen werd in 1905 het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam.

In de 20ste eeuw raakte het pad in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat verkeren. Het pad is 3 kilometer lang, maximum een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Op vrijwel geen enkele plaats bevinden zich leuningen. Op sommige plaatsen bestaat het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten, om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds betreden is het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks weten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden.[1] Vier mensen overleden in twee ongelukken in 1999 en 2000, in februari 2010 is er een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val.

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro.[2]

Het pad in de 21ste eeuw[bewerken]

In 2014 zijn de restauratiewerken toch aangevat. In maart 2015 werd het pad na renovering heropend. Dat kostenplaatje bedroeg 2,5 miljoen euro en werd gefinancierd door de stad Malaga en de autonome overheid van Andalusië. De renovatiewerken bestonden voornamelijk uit het repareren van de brug en het diep verankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen.