Caminito del Rey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het pad vanuit de kloof.
Delen van het pad zijn in zeer slechte staat.

El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een wandelpad dat loopt van Álora in Málaga (Spanje) naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey.

Geschiedenis[bewerken]

In 1901 ontstond de behoefte aan een pad om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren. Na vier jaar werken werd in 1905 het pad geopend. Het pad is drie kilometer lang, maximaal een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de rivier 'El Chorro' tegen de rotswanden. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam Caminito del Rey: het Koningspad.

In de 20ste eeuw raakte het pad in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat kwamen te verkeren. Op vrijwel geen enkele plaats bevonden zich leuningen en op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten. Om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds zouden betreden werd het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks wisten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden.[1] In totaal vier mensen overleden bij twee ongelukken in 1999 en 2000, en in februari 2010 is er een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val.

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro.[2]

Het pad in de 21ste eeuw[bewerken]

In 2014 zijn de restauratiewerken toch aangevat. In maart 2015 werd het pad na renovering heropend. Dat kostenplaatje bedroeg 2,5 miljoen euro en werd gefinancierd door de stad Malaga en de autonome overheid van Andalusië. De renovatiewerken bestonden voornamelijk uit het repareren van de brug en het diep verankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen.