Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campo Santo in Rome
De begraafplaats gezien vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek

Het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, de Duitsers noemen het Campo Santo Teutonico, is een begraafplaats in Rome die toebehoorde aan het Heilig Roomse Rijk. Het bevindt zich ten zuiden van de Sint-Pietersbasiliek, op de plaats waar zich het Circus van Nero bevond.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk maakte het deel uit van de Schola Francorum, een stichting ten behoeve van Frankische pelgrims, daterend uit de 8ste eeuw.

In de 15de eeuw werd door toedoen van de Luikenaar Godfried de Waya het Broederschap van de Moeder Gods della Pietà opgericht, dat nog steeds bestaat en waarvan de leden in het Campo Santo begraven worden. Dit Broederschap was enkel toegankelijk voor inwoners van het Heilig Roomse Rijk, tegenwoordig zijn vooral Duitsers en Oostenrijkers lid, maar ook enkele Belgen en Nederlanders.

De bijhorende kerk Santa Maria della Pietà of Santa Maria in Campo Santo Teutonico werd in 1501 gebouwd. In 1579 werd het Broederschap tot Aartsbroederschap verheven door Paus Gregorius XIII. In 1876 werd er ook een college voor Duitse priesters ondergebracht.

Op het kerkhof zijn onder meer de Belg mgr. Xavier de Merode, minister van oorlog onder Paus Pius IX, en de Nederlanders mgr. Dr. H. Schaepman en mgr. Johannes Olav Smit begraven. Daarnaast is ook de kunstschilder Jacob Corneliszoon Cobaert (Coppe Fiammingo) er begraven sinds 1615.

Bezoek[bewerken]

Het Campo Santo is toegankelijk voor inwoners van landen gelegen op het grondgebied van het voormalige Heilig Roomse Rijk, dus ook voor Belgen en Nederlanders. Het is binnen de muren van het Vaticaan gelegen, maar kan iedere ochtend bezocht worden, behalve op zondag. De ingang is links van de colonnades van het Sint-Pietersplein. Op vertoon van een Nederlandse of Belgische identiteitskaart, of wanneer men het in het Duits vraagt, verlenen de Zwitserse Gardisten toegang.

Externe links[bewerken]