Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
Hoofdingang van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Plaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Opening 1974
Website www.cwz.nl
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 712
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is een topklinisch ziekenhuis in Nijmegen. Het ziekenhuis heeft 712 bedden en circa 3200 medewerkers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis ontstond uit een fusie tussen het katholieke Canisiusziekenhuis en het protestantse Wilhelminaziekenhuis. In 1974 was de Stichting Nijmeegs Interconfessioneel Ziekenhuis Canisius-Wilhelmina een feit. Sinds 1992 is het CWZ gehuisvest aan de Weg door Jonkerbos.

Canisiusziekenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Canisiusziekenhuis is in 1850 gesticht door het Rooms Katholiek Parochiaal Armbestuur dat zich het lot van de katholieke Nijmeegse zieken en armen aantrok. Het Canisiusziekenhuis was destijds gevestigd in de Nijmeegse binnenstad op de hoek van de Houtmarkt en de Pauwelstraat. Nadat het ziekenhuis op diverse locaties in de Nijmeegse binnenstad gehuisvest geweest was kon men in 1922 een stuk grond kopen aan de Sint Annastraat. Op die plek werd een voor die tijd modern en groot ziekenhuis gebouwd, ontworpen door Eduard Cuypers.

Wilhelminaziekenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Wilhelminaziekenhuis werd op 7 mei 1895 geopend aan de Dr. Claas Noorduijnstraat. Architect van het gebouw was Derk Semmelink. In dit gebouw was verpleeghuis Margriet gevestigd. Inmiddels is dit afgebroken ten behoeve van onder andere woningbouw.

Poliklinieken[bewerken | brontekst bewerken]

CWZ Waalsprong

Het CWZ heeft per 12 december 2008 een polikliniek in Oosterhout (Nijmegen), een onderdeel van de Waalsprong, alsmede, per 27 juli 2012, een polikliniek in Druten.[1]

Juli 2017 namen dermatolgie en plastische chirurgie hun intrek in een nieuwe polikliniek Jonkerbosch achter het ziekenhuis.