Cappella Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Martoost (overleg | bijdragen) op 23 sep 2010 om 23:04. (dpfix link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cappella Amsterdam is een professioneel kamerkoor dat in 1970 opgericht is door Jan Boeke. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Cappella Amsterdam besteedt in het bijzonder aandacht aan Nederlandse componisten. Zo staan regelmatig werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Lassus op het programma en worden daarnaast moderne, vaak speciaal voor het ensemble geschreven composities uitgevoerd van onder meer Ton de Leeuw, Robert Heppener, Peter Schat, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Hans Koolmees.

Cappella Amsterdam werkt regelmatig mee aan operaproducties zoals Les Indes Galantes van Jean-Philippe Rameau met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen, Thyeste van Jan van Vlijmen met het Asko Ensemble onder leiding van Stephan Asbury en Marco Polo van Tan Dun zowel de concertante versie (waarvan de cd met een Edison bekroond werd) als de scenische uitvoering in regie van Pierre Audi (première 7 november 2008, de Nederlandse Opera). Ook zingt het kamerkoor op nationale en internationale festivals zoals het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, en La Folle Journée, Rheingau Musik Festival en Chaise Dieu.

Het koor werkt regelmatig samen met verschillende instrumentale ensembles, orkesten en koren als het Asko-Schönberg, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Ensemble Intercontemporain, musikFabrik, Combattimento Consort Amsterdam, het Nieuw Ensemble, de Akademie für Alte Musik Berlin, het Residentie Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het SWR Vokalensemble en het RIAS Kammerchor.

In november 2008 is bij Harmonia Mundi een cd verschenen met werken van György Ligeti en Robert Heppener in samenwerking met het ensemble musikFabrik. Deze cd is bekroond met Diapason d’Or Arte (édition de décembre 2008).

Externe link