Caprivistrook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Caprivistrook.
De Trans-Caprivi highway sinds 1999 (OpenStreetMap)
Kaart van de nationale parken in Namibië. In de Caprivistrook vindt men de parken #8, 9, 10 en 11

De Caprivistrook is een 30 km brede strook land in Afrika tussen Angola en Botswana die hoort bij Namibië. Sinds 1990 valt de Caprivistrook in twee bestuurlijke Namibische regio’s: de westelijke helft maakt deel uit van de Kavango-regio, de oostelijke helft hoort bij de Zambezi-regio (de vroegere Caprivi-regio). De strook begint in het noordoosten van het land op de 21ste graad oosterlengte en strekt zich 450 km uit naar het oosten tot het punt waar de Chobe rivier zich van de Zambezi afsplitst. De strook grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het zuiden aan Botswana. De Okavango rivier stroomt door het westelijk deel van de Caprivistrook. Voornamelijk toeristische uitgaven beweren dat de strook in verbinding staat met Zimbabwe, waardoor het met Zambia en Botswana een vierlandenpunt zou vormen.

In 2013 heeft de Namibische regering de naam van de Caprivistrook gewijzigd met als doel de Duitse onderdrukking te doen vergeten. De nieuwe naam van de Caprivistrook is Zambezi Region.[1]

Historie sinds 1890[bewerken | brontekst bewerken]

De Caprivistrook dankt haar naam aan de Duitse rijkskanselier generaal graaf Leo von Caprivi. De strook werd aan de voormalige Duitse kolonie Duits-Zuidwest-Afrika toegevoegd op 1 juli 1890 na onderhandelingen met Engeland over Zanzibar, Helgoland en delen van Beetsjoeanaland, het huidige Botswana. Het verdrag dat werd gesloten is het zogeheten Zanzibarverdrag. Duitsland wilde met de Caprivistrook een verbinding creëren met Duits-Oost-Afrika (het huidige Tanzania), haar andere kolonie in Afrika. Voordat dit plan verder kon worden uitgewerkt, werd het onmogelijk door de activiteiten van Cecil Rhodes in het huidige Zimbabwe.

Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd de Caprivistrook aan de Britse kolonie Beetsjoeanaland toegevoegd. Vanaf 1929 viel de strook toe aan Zuidwest-Afrika dat door Zuid-Afrika werd bestuurd en sinds de onafhankelijkheid van Namibië behoort ze tot dat land.

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1960 en 1990 was de Caprivistrook door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van de buitenwereld afgesloten. Er waren geheime militaire bases en het gebied was constant in staat van oorlog. Het is onduidelijk wat er zich in die jaren precies heeft afgespeeld.

In de jaren 90 van de 20e eeuw is de Caprivi opnieuw het toneel geweest van strijd. De Caprivi Liberation Army (CLA) streefde naar afscheiding van de Caprivi van Namibië.

Nationale Parken[bewerken | brontekst bewerken]

De Caprivistrook bestaat tegenwoordig[(sinds) wanneer?] grotendeels uit natuurparken: