Caribbean Flush

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Caribbean Flush
Componist Werner Van Cleemput
Soort compositie Eufoniumconcert
Gecomponeerd voor eufonium (of: bariton) harmonieorkest
Compositiedatum 1981-1982
Première 25 januari 1982
Duur ± 6'30 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Caribbean Flush is een compositie voor eufonium (of: bariton) solo en harmonieorkest van de Belgische componist Werner Van Cleemput.

Geschiedenis[bewerken]

Dit werk werd bekroond bij de compositiewedstrijd van de Europese Radio-unie (E.R.U.) in 1982. De première van het werk werd verzorgd op 25 januari 1982 in Geraardsbergen door Karel van Wijnendaele eufonium en het Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel onder leiding van Jan Segers.

Muziek[bewerken]

Caribbean Flush betekent Caribische gloed, Caribisch temperament. De componist heeft deze compositie heel evenwichtig opgebouwd. Elk effect heeft zijn tegenpool.

Een zwaarmoedige zang in de langzame 2/2-maat is het begin van dit werk. De glissando's tinten de muziek met een exotisch smaakje, maar het overige klinkt toch zeer melancholisch. Dit is het eerste thema, dat later zal terugkomen:

Werner Van Cleemput Caribbean Flush1.png

Er bestaat een echospel van: la-si-do-re (of: a b c d).
Na dit inleidingsthema volgt de melancholische melodie (die bestaat uit octaafakkoorden waarin veel halve toonafstanden voorkomen. Drie maten uit het thema worden herhaald, en dan gaat de begeleiding iets lichter en pittiger spelen door de staccato's en syncopen. Het eufonium (of andere soloinstrument) vangt aan en speelt t.o. deze pittige begeleiding een zeer vloeiende en gebonden melodie. Het gaat er een beetje plechtig aan toe, zo ook bij de waardige triolen. De begeleiding neemt de triolen over, zodat in dit werk een continu bewegend proces bezig is.

De eerste pool met tegenpool vindt u in maat 38 (opmaat niet meegerekend):

Werner Van Cleemput Caribbean Flush2.png

en maat 42.

Werner Van Cleemput Caribbean Flush3.png

Net alsof men een deur heeft opengedaan en daarna weer heeft dichtgeklapt. En de Caribische sfeer gaat verder, in de parallel-lopende patronen. Het eufonium is nu ook pittiger gaan spelen, wat onze continue evolutie bevestigt. Een speelser eigenschap wordt blootgelegd dankzij de mooie fraseringen. Dit is een prachtige, mooi geritmeerde flush, die een eigen timbre heeft, en waarin elke kleine versieringen en afwerking onmisbaar is. Zo zijn de twee zestiende versieringsnootjes heel broos en bewonderenswaardig. Het lichte staccatospel van telkens 2 zelfde noten brengt eventjes wat danskarakter in de muziek.

Van staccato gaan we over naar accenten in crescendo. In ff (fortissimo) dus erg uitbundig, speelt de harmonie nu. Tot er zelfs met alle kracht een partij zestienden noten de hoogte in worden geblazen. Dat was de climax van het Caribische temperament. Heel breed zweeft de melodie voort, tot aan de herhaling van het thema. Het eufonium voert deze keer zonder begeleiding een deel van haar solonummertje uit. Melancholisch en met een mooie dynamiek wordt deze melodie "gezongen".

Dan volgt een korte herhaling (gevarieerd) van maat maat 20 e.v. Het zijn eigenlijk slechts uittrekseltjes uit dat patroon, maar wel op een zodanige manier, dat de sfeer van toen er weer in komt. Met crescendo en decrescendo in een breed volklinkend karakter door samenklanken. Er zijn nog steeds enkele triolen die het zwaarmoedige gestalte geven.

Naar het einde toe wordt nogmaals met stijgende fraseringen gewerkt om dan in een breed, lang aangehouden akkoord te eindigen. Een prachtige flush, die mooi opgebouwd is, en die zeer fijn gevarieerd is.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door het Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel onder leiding van Jan Segers op het label Molenaar's Muziekcentrale MBCD 31.1029.72 - Concertserie 12 - Werner Van Cleemput.

Orkestratie[bewerken]