Carles Puigdemont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Carles Puigdemont i Casamajó)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carles Puigdemont
Puigdemont in 2016
Puigdemont in 2016
Geboren 29 december 1962
Amer, Spanje
Politieke partij Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)
Junts pel Sí
Partner Marcela Topor
130e president van de Generalitat de Catalunya
Aangetreden 12 januari 2016
Einde termijn 27 oktober 2017
Monarch Felipe VI
Voorganger Artur Mas i Gavarró
Opvolger 2017-2018:Ambt opgeschort
(taken waargenomen door Soraya Sáenz de Santamaría)
2018: Joaquim Torra i Pla
Portaal:  Politiek

Carles Puigdemont i Casamajó (IFA /'karɫəs pudʒðəˈmon i kazəmə'ʒo/) (Amer, 29 december 1962) is een Catalaans politicus. Van 1 juli 2011 tot 10 januari 2016 was hij burgemeester van Girona. Op 10 januari werd hij verkozen als 130ste president van de Generalitat de Catalunya, de regionale regering van Catalonië. Op 27 oktober 2017 liet hij het Catalaanse Parlement de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen.[1][2] Hij werd diezelfde dag door de Spaanse regering uit zijn ambt gezet.[3]

Biografie[bewerken]

Puigdemont is op 29 december 1962 in Amer (Catalonië) geboren. Hij is de tweede van de acht kinderen van Xavier Puigdemont en Núria Casamajó, een familie van banketbakkers. Hij begon studies over de Catalaanse filologie, hoewel hij ze verliet, aan de Universiteit van Girona, toen nog als filiaal van de Universiteit van Barcelona col·legi universitari de Girona genaamd. Zijn overgrootvader en een van zijn ooms zijn nog burgemeester van Amer geweest, alhoewel zijn directe familie niet in de politiek actief is.[4] Hij woont in Girona.

Puigdemont, journalist van beroep, was hoofdredacteur van El Punt, de krant waar hij in 1981 begon te werken, en schreef voor het weekblad Presència. Van 1999 tot 2002 was hij de eerste directeur van het persagentschap Agència Catalana de Notícies. Hij was ook directeur-generaal van Catalonia Today, een Engelstalige Catalaanse krant. Hij is de auteur van het essay Cata… què? Catalunya vista per la premsa internacional (vrij vertaald: "Cata… wat? Catalonië in de ogen van de internationale pers).[5] en meerdere essays over communicatie, informatie- en internettechnologie en schrijft regelmatig in de media. Puigdemont is lid van de Catalaanse Journalistenvereniging.

Puigdemont, een voormalig actievoerder van Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes[6] (Oproep tot solidariteit voor de verdediging van de Catalaanse taal, cultuur en natie), werd ook lid van de Catalaanse Nationalistische Jeugd, die hij in de comarca's in het gebied van Girona samen met Pere Casals opzette.[7]

Op 9 januari 2016 is hij door parlementsvoorzitster Carme Forcadell voorgedragen als president van de Generalitat[8] en op 10 januari door het regionale parlement verkozen met zeventig stemmen voor (Junts pel Sí en CUP[9] en drieënzestig tegen (PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot en Ciutadans). Op de valreep is het tot een akkoord gekomen, toen de vorige president, Artur Mas, tegen wie de CUP een veto gesteld heeft, zijn kandidatuur teruggetrokken had.[10] Zonder dit akkoord had men volgens de wet in maart nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven.[11]

Strijd om onafhankelijkheid Catalonië[bewerken]

Op 1 oktober 2017 hield Catalonië een (volgens de Spaanse grondwet onwettig) referendum over onafhankelijkheid, en op 27 oktober 2017 riep het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uit. Op diezelfde dag werden Puigdemont en zijn regering uit hun ambt gezet.[12][13] De taken van president van de Generalitat de Catalunya werden overgenomen door premier Mariano Rajoy Brey en gedelegeerd aan vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría.[14] Op 30 oktober 2017 vluchtte Puigdemont naar België, waar hij de Belgische advocaat Paul Bekaert in de arm nam.[15] Het Spaanse parket wil Puigdemont vervolgen wegens rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daartoe vroeg het via een Europees aanhoudingsmandaat om zijn uitlevering, maar dit werd op 5 december 2017 ingetrokken.[16][17] Op 21 december 2017 werd Puigdemont herkozen tot parlementslid in het Catalaans parlement. Op 1 maart 2018 zag Puigdemont af van zijn kandidatuur voor president en wees Jordi Sanchez aan als kandidaat.

Op 23 maart 2018 werd een nieuw Europees arrestatiebevel uitgevaardigd terwijl hij op dat moment in Finland was. Op de terugweg naar België werd hij in Duitsland gearresteerd op 25 maart 2018 na het passeren van de Deense grens.

Op 12 juli 2018 werd bekend dat het Hooggerechtshof in Sleeswijk instemde met de uitlevering van Puigdemont wegens misbruik van overheidsgeld, maar niet wegens rebellie. Het gevolg is dat Puigdemont na uitlevering niet voor rebellie in Spanje vervolgd kan worden. De Spaanse onderzoeksrechter Pablo Llarena heeft daarop op 19 juli 2018 het arrestatiebevel ingetrokken. Puigdemont kan zich hierdoor buiten Spanje vrij verplaatsen. In Spanje zelf blijft het nationale arrestatiebevel van kracht.

Privé[bewerken]

Puigdemont is getrouwd met Marcela Topor met wie hij twee dochters heeft.

Voorganger:
Artur Mas i Gavarró
Generalitat de Catalunya
President van Catalonië
2016-2017
Opvolger:
Joaquim Torra i Pla