Carmina Burana (middeleeuws)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Codex Buranus (Carmina Burana); München, Bayerische Staatsbibliothek

De Carmina Burana is een middeleeuws manuscript dat gevonden werd in de abdij van Benediktbeuern in Beieren.

Carmina Burana betekent letterlijk liederen van Beuern (naar de naam van de abdij). De collectie bestaat uit meer dan 200 liederen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Belangrijkste thema's van de liederen zijn de ontluikende natuur, kritiek op de wereldlijke en kerkelijke overheid en verheerlijking van het vrije leven vol drank, gokspelen, seks en liefde. De liederen zijn in de 12e en 13e eeuw geschreven door verschillende, onbekend gebleven dichters. De dichters waren voornamelijk studenten, de zogeheten vaganten, die al dan niet nog op school of de universiteit zaten en losbandige paters. Archipoeta's biecht is ook als gedicht opgenomen in de Carmina Burana. Hij was een van de bekendste vaganten.

In 1803 vond Christoph von Aretin het handschrift in de benedictijnerabdij van Benediktbeuren. Ze zijn later overgebracht naar München (Bayerische Staatsbibliothek, Clm 4660 en 4660a). De liederen zijn voor een deel voorzien van eenstemmige muziek (alleen een melodie), voor een deel van meerstemmige muziek. In 1847 werden de liederen voor het eerst uitgegeven.

Verscheidene ensembles maakten opnamen van reconstructies van de originele melodieën, op basis van de overgeleverde neumen, waaronder het New London Consort, het Clemencic Consort, het Ensemble Unicorn/Ensemble Oni Wytars en de Boston Camerata.

Moderne bewerkingen[bewerken]

De Carmina Burana zijn vooral bekend geworden in de bewerking door Carl Orff. De liederen van de Carmina Burana komen voor een deel ook voor in andere liederencollecties, zoals de Carmina Cantabrigiensia en de Cantigas de Santa Maria van Alfonso el Sabío. Carl Orff is vooral bekend door het lied "O Fortuna" uit de Carmina Burana dat gaat over hoe het lot en geluk niet beïnvloedbaar zijn.

Vanaf 2005 heeft Corvus Corax een reeks gedichten gebruikt in Cantus Buranus (een project dat bestaat uit 3 albums). Tanzwut, een ander project van Corvus Corax, heeft ook al enkele gedichten verwerkt in hun muziek. O Fortuna is ook verwerkt in dit project.

In 2011 hebben The Piano Guys een meer modernere versie van dit lied uitgegeven. Het is opgenomen in hun eerste album 'Hits, Vol. 1'.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]