Casper Struiwig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Casper Struiwig
Detail preekstoel Petruskerk, Zuidbroek
Persoonsgegevens
Volledige naam Casper Struiwig
Geboren 1698
Overleden 1747
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldsnijder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Casper Struiwig (Groningen, 1698 - Groningen, 1747) was een Nederlandse beeldsnijder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Struiwig (ook Struiwigh en Struwig) werd geboren in de Nieuwe Boteringestraat als zoon van Claas Struiwig en Geesjen ten Hoorn. Hij werd gedoopt in de A-Kerk op 30 november 1698. In 1722 trouwde hij met Anna Croons (1695-1742). Het gezin woonde bij de Kijk in 't Jatbrug. Hij hertrouwde in 1743 met Hillegonda de Leur.

Er was niet veel vraag naar zelfstandige sculpturen in de 18e eeuw, beeldhouwers werkten daarom vaak samen met een kistenmaker of andere ambachtsmeester.[1] Zij verzorgden dan het houtsnijwerk voor de diverse meubelstukken. Struiwig werkte samen met kistenmaker Jan Bitter sr., zij maakten onder andere preekstoelen voor Middelstum, Zuidbroek en Eilsum.[2] Struiwig werkte ook samen met de Groninger orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz, die hem onder andere aan de opdracht hielp voor beeldhouwwerk en ornamenten aan het door hem gerestaureerde kerkorgel in Kampen.[3]

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Friso,W. & M. Knol, "Leven en werken van Casper Struiwig, beeldhouwer", Groninger Kerken nr. 4 december 1987. pp. 93-120.