Catacomben van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Catacomben (Parijs))
Ga naar: navigatie, zoeken
Catacomben in Parijs
Gestapelde schedels en beenderen

De catacomben van Parijs vormen een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen onder de Franse hoofdstad. Op verschillende locaties zijn de beenderen van ongeveer zes miljoen Parijzenaars ondergebracht.[1] De beenderen liggen verspreid in ondergrondse kamers en galerijen.

1rightarrow blue.svg Zie Mijnen onder Parijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Onder Parijs is een groot netwerk te vinden van ondergrondse tunnels van minstens 290 km lang. Oorspronkelijk waren deze tunnels kalksteengroeven. Vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw is een deel ervan gebruikt als depot om de beenderen van de overvolle kerkhoven in onder te brengen. Deze menselijke resten werden in lege kamers gestort en afgedekt met een netjes gestapelde wand van schedels en botten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is een deel van het gangenstelsel gebruikt door het verzet.

Tegenwoordig kan het publiek een 1,7 km lang gedeelte van de tunnels bezoeken. Na een afdaling van 25 meter aan trappen brengt een wandeling de bezoeker langs één van de catacomben waar de gestapelde beenderen en schedels liggen, gerangschikt per kerkhof waar de beenderen vandaan komen en het jaar waarin ze in de catacomben gedeponeerd zijn.

Referenties in populaire media[bewerken]

  • In de horrorfilm Catacombs (2007) speelt de zangeres Pink de rol van Carolyn die haar zus uitnodigt voor een geheim feest in de catacomben.
  • In de horrorfilm As Above, So Below (2014) komt een groep ontdekkingsreizigers na hun zoektocht in de catacomben van Parijs.

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]