Cécile Jodogne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cecile Jodogne)
Cécile Jodogne
Cécile Jodogne
Volledige naam Cécile Jodogne
Geboren Leuven, 1 april 1964
Kieskring Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag België België
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij FDF / DéFI
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Cécile Jodogne (Leuven, 1 april 1964) is een Belgische politica voor DéFI.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cécile Jodogne is licentiaat in de Geografie en Economische wetenschappen aan de UCL. Na haar studies ging ze aan de slag in het onderwijs (universiteit en middelbaar). Daarna specialiseerde ze zich in stedelijke studies en mobiliteit.

Reeds op jonge leeftijd werd ze politiek actief. In 1985 trad ze toe tot het toenmalige FDF. Begin jaren 90 was ze raadgever op het kabinet van de toenmalige Brusselse staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen en was ze verantwoordelijk voor de opvolging van de stedenbouwkundige plannen, verschillende publicaties over het Brusselse erfgoed en voor het cultureel en sportief beleid van de Franse Gemeenschapscommissie. Daarna werd ze kabinetschef van de Schaarbeekse Schepen Bernard Clerfayt , alvorens zelf in 2006 benoemd te worden tot schepen voor Stedenbouw, Milieu, Stadsvernieuwing, Erfgoed en Toerisme. Van 2008 tot 2011 bekleedde ze, naast dit mandaat, de rol van waarnemend burgemeester en verving ze Bernard Clerfayt die benoemd werd tot federaal Staatssecretaris. Van 2014 tot 2019 was ze door haar mandaat van Brussels staatssecretaris verhinderd schepen.

Bij de verkiezingen van 2009 werd ze verkozen tot lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, een functie die ze tot in 2014 uitoefende. Van 2014 tot 2019 was Cécile Jodogne staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en Minister van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), belast met Openbaar Ambt en Gezondheidsbeleid. Ondanks haar nieuwe functies bleef ze het beheer van haar gemeente op de voet volgen aangezien ze raadgever van de gemeente Schaarbeek bleef.[1]

Bij de verkiezingen van 2019 werd ze opnieuw verkozen als Brussels parlementslid. Na het einde van haar staatssecretarisschap werd ze in juli 2019 opnieuw verhinderd burgemeester van Schaarbeek, ter vervanging van Bernard Clerfayt, die tot Brussels minister was benoemd.[2] Ze besloot hierdoor ontslag te nemen als parlementslid.

Cécile Jodogne zet zich ook in voor het verenigingsleven. Ze is voorzitter van RenovaS, een organisatie die haar schouders zet onder de stadsvernieuwing, en van de vzw Autrique-Huis.