Celestion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Celestion speaker in een gitaarversterker.

Celestion is een Britse fabrikant van luidsprekers die voornamelijk beroemd is om de luidsprekers voor gitaarversterkers.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de firma gaat terug tot 1924 toen in Hampton Wick de voorbereidingen voor Celestion werden getroffen. In 1927 werden twee bedrijven, Celestion Radio Company en Celestion Limited, opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten Celestion en de in de buurt gelegen fabriek Rola aan speakers met dezelfde specificaties. Na de oorlog werd 'Rola Celestion' verkocht aan Truvox, een fabrikant van PA-systemen. Vanaf 1968 werd de productie verplaatst naar Ipswich en vanaf 1975 was die verhuizing voltooid. In 1970 werd het bedrijf met een stoffenfabrikant gefuseerd. Dit resulteerde in het bedrijf Celestion Industries, vanaf 1979 werd de naam Celestion International gebruikt. Naast het fabriceren van gitaarspeakers heeft Celestion ook baanbrekend werk geleverd voor de doorontwikkeling van moderne elektrodynamische tweeters.

Bekende luidsprekers[bewerken]

De 15 Watt Celestion Blue, die met een Alnicomagneet was uitgerust, was mondiaal de eerste speciaal voor gitaarversterking ontworpen luidspreker. Nadat in je jaren 50 de elektrischegitaar was doorgebroken als popinstrument paste Celestion de G12 radio luidspreker aan voor het geluid van gitaren. Reissues (officiële reproducties) van de Blue worden tegenwoordig weer gemaakt. En heten nu Celestion Alnico Blue. De Blue wordt door velen beschouwd als de een van de best klinkende gitaarspeaker ooit.

De Celestion G12M en G12H, vanwege de groene kleur van de magneet vooral bekend als Celestion Greenbacks, zijn luidsprekers die voortborduurden op de Blue. De Alnicomagneet is vervangen door een ceramischemagneet en het vermogen werd 18 Watt voor de G12M en 30 watt voor de G12H. Met name die laatste speaker werd een vanaf de tweede helft groot succes en werd gebruikt in die periode de Luidspreker kabinetten. Heden ten dage worden zijn er reissues van de Greenbacks op de markt. De Greenbacks waren te horen op de meeste vroege rock producties waaronde die van Jimmi Hendrix , Cream en the Who.

De Celestion Vintage 30 is de populairste "moderne" gitaarspeaker van de laatste jaren en is ontworpen om de klankeigenschappen van de G12H te combineren met een vermogen van 60 Watt

Externe link[bewerken]

Officiële website van Celestion