PA (geluidssysteem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luidsprekers op straat, een onderdeel van PA.

Een P.A., afkorting voor de Engelse term public address, is een vakterm waarmee de geluidsinstallatie bedoeld wordt die de muziek (bijvoorbeeld een concert of drive-inshow) versterkt voor het publiek.

Er zijn P.A.'s van verschillende grootte. Zij variëren meestal van twee luidsprekers op statief, met een vermogen van ongeveer 300 watt per luidspreker voor in een café tot systemen van 75.000 watt (of meer) voor grote pop/rockfestivals zoals Pinkpop, Rock Werchter of Rock am Ring. Tegenwoordig wordt vaak niet meer in watt gerekend maar in decibel (dB). Een systeem moet in staat zijn een vastgesteld aantal decibel te produceren in een bepaald gebied.

Apparatuur in een P.A.[bewerken]

(afhankelijk van de grootte en in richting van geluidsbron naar eindpunt)

Verschillende soorten speakersystemen[bewerken]

Vroeger werden er vooral bij grotere concerten heel veel verschillende soorten luidsprekers op diverse locaties op en om het podium geplaatst. Tegenwoordig is er een onderscheid tussen conventionele P.A.'s en line arrays:

  • Een conventionele P.A. bestaat uit verschillende soorten luidsprekers, die men voornamelijk opstapelt op of naast het podium. Deze speakers zijn dan wel een bepaalde soort; bas, midden en hoge tonen luidsprekers. Een groot nadeel van dit soort systemen is dat het geluid voor het publiek dicht bij het podium vaak oorverdovend is en voor de mensen achteraan weer te zacht en/of niet helder.
  • Een line array bestaat uit één lange kolom van (speciaal ontworpen) precies identieke luidsprekers die onder elkaar worden opgehangen of "gevlogen" worden. Dit zijn geen gewone luidsprekers die zomaar onder elkaar gehangen worden, omdat je dan maar een 3-decibels koppelingstechniek krijgt, terwijl line array-kasten een 6-decibels koppelingstechniek hebben. Door een speciaal uitgerekende spreidingshoek wordt bepaald hoeveel er van deze luidsprekers nodig zijn en onder welke hoek zij moeten komen te hangen. Ze zien eruit als soort banaan van luidsprekers.

Rondzingen (feedback)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Audio feedback voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het "rondzingen" (feedback) is een vaak piepend geluid welke soms erg hard kunnen zijn. Dit rondzingen wordt veroorzaakt door het opnieuw opvangen van het geluid welke de luidsprekers produceren. Voorbeeld: de zanger zingt in zijn microfoon → het signaal wordt versterkt door de luidspreker - het geluid wat de luidspreker produceert wordt weer opgevangen door de microfoon - en de cirkel is rond. Het treedt op zodra de rondgaande versterking groter is dan 1. Het oplossen van "rondzingers" wordt gedaan door die frequenties weg te nemen met behulp van grafische equalizers of zogenaamde feedback destroyers. Ook al wordt het door de meeste mensen herkend als een hoog fluitend geluid, het is op iedere frequentie mogelijk.

Op lage frequenties wordt het soms ook rumble genoemd en ontstaat dan bij gebruik van een platenspeler. In dit geval worden de trillingen van de basgeluiden opgevangen door de naald die op de plaat loopt en weer door de luidsprekers uitgestuurd → de cirkel is weer rond.

Eén en ander kan door plaatsing van de luidsprekers enigszins voorkomen worden. De hoeveelheid en de intensiteit van rondzingen is vaak afhankelijk van de ervaring van de technicus. Een goede technicus beschikt, naast vakkennis om wat de musici willen om te kunnen zetten in een effectieve instelling van de apparatuur, ook over de nodige autoriteit om desgewenst "nee" te kunnen zeggen tegen een muzikant die bijvoorbeeld zijn geluid op de monitor nóg luider wil hebben terwijl die al op het punt van rondzingen staat.[bron?]

Externe links[bewerken]