Centraal examen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor Vlaanderen, zie centrale examencommissie.

Het centraal examen (CE) is het afsluitende eindexamen van het voortgezet onderwijs in Nederland. Het CE is bij de wet geregeld en wordt ten behoeve van scholen door de VO-raad en AOC Raad met actuele protocollen ten aanzien van geheimhouding en procedures ondersteund.[1]

Het centraal examen is dat gedeelte van het examen dat als zodanig in het examenprogramma is aangeduid. Het wordt gekenmerkt door landelijke standaardisering van opgaven (gelijke of gelijkwaardige), afnamecondities en beoordeling.

Het College van Examens (CvE) is verantwoordelijk voor de centrale examens die door het Cito worden ontwikkeld.

Het praktijkgedeelte van het CE (voor vmbo BB en KB) begint eind maart/begin april.

Het schriftelijke gedeelte van het CE wordt afgenomen in drie tijdvakken.

  • Het eerste tijdvak is in de tweede helft van mei. Hierin worden voor iedereen alle examens afgenomen, op de scholen en vavo-instellingen (volwassenenonderwijs).
  • Het tweede tijdvak is in de tweede helft van juni. Deze duurde in 2005 slechts drie dagen. Dit tijdvak is bedoeld voor kandidaten die door overmacht tijdens het eerste tijdvak niet een of meerdere examens konden afleggen of voor herkansingen. De examens worden voor bepaalde vakken door de scholen/vavo-instellingen afgenomen, en voor bepaalde vakken door de staatsexamencommissie.
  • Het derde tijdvak vindt plaats in de tweede helft van augustus. Hierin worden de examens uitsluitend door de staatsexamencommissie afgenomen. Het derde tijdvak is, net als het tweede, voor kandidaten die het examen nog niet hebben kunnen voltooien, of nog een herkansing te goed hebben.

Soorten[bewerken]

Het CE kent verschillende soorten toetsen.

  • Het vmbo BB en KB kennen voor de praktijkvakken een CSPE (Centraal Schriftelijk en Praktisch examen) en uitsluitend voor de AVO-vakken (Algemeen Vormende vakken) een CSE (Centraal Schriftelijk Examen).
  • vmbo GL, vmbo TL, havo en vwo hebben alleen een CSE (Centraal Schriftelijk Examen)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]