Cercle et Carré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cercle et Carré (Nederlands: cirkel en vierkant) was een in 1929 in Parijs gestichte internationale kunstenaarsgroepering, die verantwoordelijk was voor de eenmalige expositie van de aangesloten leden in april 1930.

De groepering werd opgericht door de Uruguayaanse schilder Joaquín Torres García, hierin bijgestaan door de Belgische tekenaar, dichter en kunstcriticus Michel Seuphor, om met een eigen tijdschrift Cercle et Carré, de constructivistische kunstenaars te verenigen. Een en ander had als doel het hoofd te bieden aan de alomtegenwoordigheid van de surrealisten.

Cercle et Carré moedigde de ontwikkeling van de abstracte kunst aan en organiseerde de eenmalige expositie in 1930 van 46 kunstenaars met 130 kunstwerken in Galerie 23 in de Rue la Boétie. De beweging werd reeds in de zomer van 1930 opgeheven en in februari 1931 opgevolgd door Abstraction-Création. Een van de oorzaken van de geringe bijval die de groep, zowel in de pers als onder kunstenaars, kreeg was een hooglopend meningsverschil tussen Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Van Doesburg had zich niet aangesloten, maar had als reactie, eveneens in 1930, juist een nieuw blad opgericht met Jean Hélion: de revue Art Concret.

De meeste kunstenaars van Cercle et Carré sloten zich overigens aan bij Abstraction-Création.

Aangesloten kunstenaars Cercle et Carré[bewerken | brontekst bewerken]


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marie-Aline Prat: Contribution aux archives de l'art abstrait en France : le groupe et la revue "Cercle et Carré", Parijs (1980)
  • Michel Seuphor, Hubert Juin: Cercle et carré : 1930, Parijs (1977) Ed. Jean-Michel Place
  • Gottfried Honegger, Dölf Hürlimann: Hommage à cercle et carré, Zürich (1964), Dölf Hürlimann

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]