Michel Seuphor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Michel Seuphor

Michel Seuphor, pseudoniem voor Ferdinand Louis Berckelaers (Borgerhout, 10 maart 1901Parijs, 12 februari 1999) was een Belgisch kunstenaar uit de abstracte kunst van voor de Tweede Wereldoorlog, die zowel zelf abstracte kunst maakte als veel publiceerde over de abstracte kunst en zijn kunstenaars.

Biografie[bewerken]

Seuphor stichtte in 1929 met de Uruguayaanse schilder Joaquín Torres García en de Spaanse schilder Pierre Daura de kunstenaarsgroepering 'Cercle et Carré'. Naast zijn schilderkunst en tapijt-ontwerpen schreef hij de volgende standaardwerken over abstracte kunst: o.a. over de eerste generatie abstracte kunstenaars: L'art abstrait, ses origines, ses premiers maîtres (1948). Zes jaar later verschijnt zijn monumentale studie over het werk van Mondriaan.

Zijn diepgaande en grondige kennis over de abstracte kunst krijgt een neerslag in twee boeken: Dictionnaire de la peinture abstraite (1957) en La peinture abstraite, sa génèse, son expansion (1962) waarin hij allerlei gesprekken met kunstenaars en galerie-mensen aanhaalt bij zijn vele bezoeken in Europa en Amerika. Hij schreef bovendien romans.

In de laatste dertig jaar bleef hij schilderen en publiceren, studeerde hij Sanskriet en correspondeerde hij in het Latijn, Grieks en Hebreeuws.

Werk[bewerken]

  • Le don de la parole. Réflexions sur la langage.1970.
  • Écrits, œuvres, documents et témoignages. Paris 1976.
  • Paraboliques. Paris 1968.
  • La vocation es Mots. Accompagné de 7 dessins à lacunes. Lausanne 1966.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Michel Seuphor.