Ceremoniemeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Acteur Jon Voight als ceremonie-meester bij een uitreiking van militaire medailles in New York, 2006

Een ceremoniemeester is de gastheer of gastvrouw van een ceremonie, een optreden op toneel, of een andere vertoning voor publiek. De ceremoniemeester kondigt optredens aan, spreekt tot het publiek en zorgt er over het algemeen voor dat de show voortgang blijft houden. Bij een formeel diner behoort de tafelschikking tot de taken van de ceremoniemeester.

Bij bruiloften of andere feesten, zoals een promotie, wordt vaak ook een ceremoniemeester ingeschakeld die alle optredens van genodigden coördineert. Vaak is dat een familielid, bijvoorbeeld een broer van de bruidegom.

Bij een uitvaart fungeert meestal de uitvaartondernemer als ceremoniemeester.

De term komt oorspronkelijk uit de Rooms-Katholieke Kerk. De ceremoniemeester (Latijn: ceremoniarius) is een hoofdmisdienaar en organiseert en repeteert de rituelen van elke mis.

Het Engelse woord voor ceremoniemeester is Master of Ceremonies. Dit woord of de afkorting ervan, MC (spreek uit em-sie) is vanuit Amerika in het Nederlands terechtgekomen in de betekenis hiphopartiest. Zie hiervoor Master of Ceremonies.

Bij carnavalsverenigingen is het ook de gewoonte een ceremoniemeester te hebben. Deze zorgt dat de vereniging overal op tijd is, dat het programma van een activiteit goed door blijft lopen en loopt voorop bij optochten en als ze ergens de bühne op moeten. De ceremoniemeester hanteert een grote stok die vaak ook een logo of gerelateerde afbeelding van de vereniging draagt.

Sommige verenigingen hebben ook een aparte jeugdceremoniemeester voor het jeugd-gedeelte van de vereniging.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]