Naar inhoud springen

Cesare d'Este

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cesare d'Este
1561-1628
Cesare d'Este
Hertog van Modena en Reggio
Periode 1597-1628
Voorganger Alfonso II
Opvolger Alfonso III
Vader Alfonso d'Este
Moeder ?

Cesare d’Este (Ferrara, 1561Modena, 11 december 1628), was hertog van Modena en Reggio van 1597 tot zijn dood in 1628. Tijdens zijn regering verloor de familie d’Este het hertogdom Ferrara.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in Ferrara als een onwettige zoon van Alfonso d’Este, vierde zoon van Alfonso I d'Este, markies van Montecchio, en de neef van Alfonso II d’Este, hertog van Ferrara en Modena. Toen Alfonso II stierf zonder erfgenamen in oktober 1597, kreeg Cesare het hertogdom. De wettigheid van de opvolging door Cesare werd door keizer Rudolf II erkend, maar niet door paus Clemens VIII. Deze lijfde de Ferrara in bij de Pauselijke Staat. De jonge hertog probeerde dit nog te voorkomen door om hulp te vragen aan grote mogendheden, maar dit bleek vergeefs.

De hoofdstad werd toen maar verplaatst naar Modena, op 30 januari 1598. Zijn eerste jaren als hertog waren lastig, niet alleen was zijn nieuwe hertogelijke verblijf ontoereikend, maar hij moest ook omgaan met de onenigheden tussen de edelen van Modena en Ferrara, de laatstgenoemden waren met hem meegekomen. Voorts moest hij het hoofd bieden aan een poging tot afscheiding van Maro Pio van Sassuolo en een oorlog voeren tegen Lucca om het bezit van Garfagnana.

Cesare was een milde en vrome man, maar zijn intellectuele en politieke gaven waren beperkt. Hij werd na zijn dood opgevolgd door zijn zoon Alfonso.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 januari 1586 was hij getrouwd met Virginia de' Medici, dochter van Cosimo I de' Medici. Zij leed aan toenemende symptomen van waanzin, tot aan haar dood in 1615. Uit dit huwelijk werden 9 kinderen geboren.