Château le Pin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Château le Pin is een wijn uit Pomerol, nabij Bordeaux. Sinds 1924 was de wijngaard eigendom van Madame Laubie. In 1979 verkocht ze de wijngaard aan de Belgische familie Thienpont. De wijngaard werd verder ontwikkeld door Jacques Thienpont, in samenwerking met zijn vader, Marcel en oom, Gérard Thienpont (tevens eigenaars van Vieux Château Certan). Het perceel "Le Pin" is genoemd naar de pijnboom die voor het huis stond en waarvan er nu twee bijgeplant zijn.

De oppervlakte van deze wijngaard is iets groter dan 2 hectare, wat voor Bordeaux begrippen erg klein is. De wijn werd op eenvoudige wijze in de kelder van het huis van de voormalige eigenaar gemaakt, tot in 2010 het huis vervangen werd door een modern gebouw. De aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk Merlot (92%) en ook blijven nog enkele stokken Cabernet Franc (8%) over, die nooit bij de productie van Le Pin worden gebruikt. De stokken zijn gemiddeld 32 jaar oud. Jaarlijks worden slechts 500 à 600 kisten wijn geproduceerd, maar de gemiddelde prijs ervan behoort tot de hoogste ter wereld. Prijzen van ver boven de 800 euro (per fles) zijn geen uitzondering.

De wijn krijgt gemiddeld een score van 95 op de schaal van Robert Parker. De kwaliteit is dan ook vrijwel gegarandeerd.

Een iets minder bekende wijn bij het grote wijndrinkerspubliek betreft de 'Trilogie' Pomerol van Jacques Thienpont. Trilogie is de officieuze ‘tweede wijn’ van Château Le Pin. De wijn wordt gemaakt uit een assemblage van de jongere stokken van het domein, de Cabernet Franc en een gedeelte van de perswijn van de eerste wijn. De naam Trilogie verwijst naar het feit dat de wijn oorspronkelijk uit een blend van drie verschillende jaartallen gemaakt werd. Vorige assemblage bestond uit twee jaargangen, nl. de L 09. 10. (net als andere vorige blends uit twee assemblages bestonden) en als je weet dat deze twee wijnjaren in de Bordeaux topjaren waren, dan krijg je puur goud in de mond! Het betreft een wijn waarvan de productie zeer beperkt is en die moeilijk in de handel verkrijgbaar is. Trilogie wordt alleen aan een select publiek verkocht en is eigenlijk een wijn die op de eerste plaats gemaakt werd voor de familie Thienpont zelf. Enkele gerenommeerde restaurants hebben de Trilogie op hun kaart staan maar ook hier helaas in beperkte getale.