Champagne Raymond Boulard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Champagne Raymond Boulard is een champagnehuis dat in 1952 door Raymond Boulard werd gesticht[1].. De familie behoorde tot de vele kleine boeren die druiven aan de grote champagnehuizen leverden. In 1952 werd de stap naar van Récoltan naar champagnehuis gemaakt. Het bedrijf is in La Neuville-aux-Larris gevestigd en werkt als zelfstandig bedrijf. Het huis fabriceert negen champagnes en een ratafia. Het huis bezit 10,25 hectare wijngaard. Die wijngaarden liggen binnen de grenzen van 8 dorpen waarvan één een grand-cru van de champagne oplevert. De wijngaarden liggen in de vallei van de Marne, de vallei van de Vesle en op de kalkrijke grond van de Montagne de Reims. Het huis geeft op de eigen website veel inzicht in de gekozen druiven, de methode van verbouwen, oogsten, persen en vinificeren[2]. In maart 2010 stapte een van de familieleden,Francis Boulard, uit de firma. Hij stichtte het champagnehuis Champagne Francis Boulard & Fille. Volgens eigen opgave bezit dit huis 3 hectare wijngaarden.

De champagnes van Raymond Boulard zijn nog steeds onder die naam in de handel.

De negen champagnes van Raymond Boulard[bewerken]

 • De Raymond Boulard Cuvée Réserve is de basischampagne van het huis. De wijn wordt uit 75 % pinot meunier en 25% pinot noir uit 7 dorpen in de Vallée de la Marne, de Rive Droite en de Montagne de Reims, waaronder de grand cru-gemeente Mailly-Champagne, geassembleerd. De champagne wordt als "Brut", droog van smaakt met een dosage van 6 gram per liter in de liqor, maar ook als een "Brut Nature" zonder toegevoegde suiker in de handel gebracht.
 • De Raymond Boulard Blanc de Blancs bevat als blanc de blancs alleen druiven van het ras chardonnay. De druiven werden met de hand geplukt en een deel van de zo gewonnen wijn heeft een tweede, malolactische gisting, op vat ondergaan.
 • De Raymond Boulard Cuvée Rosé - "Rosé de saignée" werd uit gelijke delen pinot meunier en pinot noir geassembleerd. De methode saignée houdt in dat men een deel van de druiven 12 tot 15 uur heeft laten "bloeden" om de voor een rosé champagne gewenste roze kleur te verkrijgen.
 • Raymond Boulard Grand Cru Mailly-Champagne La charpente is een blanc de noirs, een witte wijn uit blauwe druiven. De gebruikte druiven zijn met de hand geplukt en allen uit grand-cru-gemeenten gewonnen. De druiven zijn afkomstig van oudere wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Oudere stokken leveren druiven met een meer geconcentreerde smaak op. Voor de pinot noir werd gekozen om deze volgens het “système royat” te snoeien en de uitlopers langs draden te spannen. De chardonnay : werd volgens het “système Chablis” verbouwd. Daarbij worden vijf ogen uitgezocht terwijl de rest wordt gesnoeid. Slechts drie van de vijf uitlopers zullen druiven dragen. [1]
 • De Raymond Boulard 'Prestige Tradition is een uit de beste druiven, de "têtes de cuvées” gewonnen wijn. 20% van de champagne Zoals zoveel champagnes gaat het ook hier om een assemblage van de drie druivenrassen die in de Champagne mogen worden verbouwd en gebruikt. De 50% chardonnay geeft lichtvoetigheid en elegantie, de 30% pint noir geeft “structuur, viriliteit en vinositeit” (Gert Crum). De pinot noir draagt bij aan het evenwichtig rijpen van de champagne. De resterende 20% pinot meunier zorgt voor levendigheid en frisheid.
 • De Raymond Boulard Millésimé 1998 Vintage Brut is een wijn waarvoor alle druiven in dat ene jaar werden geplukt. Het gaat om druiven uit zeven dorpen waaronder een grand cru-gemeente. Voor een deel is de oogst van de eigen wijngaarden van het huis Raymond Boulard gebruikt. De jonge wijn werd in eiken vaten gelagerd en de flessen hebben langdurig in de kelders van Raymond Boulard mogen rijpen. Bij de assemblage zijn dezelfde verhoudingen gebruikt als bij de Prestige Tradition van dit huis.
 • De Raymond Boulard Cuvée PETRAEA XCVII - XCIX is een champagne die naar een eik is genoemd. De quercus petraea of “wintereik leverde het hout waarvan de eiken vaten waarin de eerste drie voor de assemblage van deze wijn gebruikte druiven mochten rijpen werden getimmerd. Kenmerkend voor het hout van de wintereik zijn de kleine poriën. Dat maakt dit hout bij uitstek geschikt voor het vervaardigen van wijnvaten. In de kelders van Raymond Boulard werd voor deze flessen het soleraproces gebruikt. Dat houdt in dat men de jongere wijn aanvulde met kleine hoeveelheden oudere wijn die de assemblage, zoals dat heet, mocht “opvoeden”. De druivenstokken waren ten tijde van de oogst gemiddeld 30 jaar oud en de verhouding tussen de druivenrassen is 60 pinot noir, 20%oinot meunier en 20% chardonnay.
 • De Raymond Boulard Millésime 1986 - Année de la Comète herinnert aan de komst van de komeet van Halley. Vanouds werd het langskomen van een komeet als een bijzonder voorteken beschouwd. Het zou ook een bijzonder wijnjaar, een “kometenwijn” aankondigen. Sinds 1811 staan op champagnekurken kometen afgebeeld. Deze champagne waarvoor alle druiven in dat ene jaar werden geplukt werd 12 jaar lang op fles gelagerd. Bij de assemblage werd 60% Chardonnay, 20 % Pinot Noir en 20% Pinot Meunier gebruikt.
 • Raymond Boulard Cuvée Les Rachais Blanc de blancs Nature. Dit is een witte wijn uit witte druiven, een blanc de blancs waarbij bij de dégorgement geen suiker werd toegevoegd. Het is een bio-dynamische wijnoogst van veertig jaar oude wijnstokken.

De champagnes hebben verschillende prijzen gewonnen en zij worden in verschillende beroemde restaurants geschonken. Een daarvan is het Londense restaurant van Gordon Ramsay.

De ratafia[bewerken]

 • De Ratafia wordt door Raymond Boulard als aperitief aanbevolen. Deze ratafia is gemaakt door aan druivenmost van pinot meunier suiker, kruiden en alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van alcohol stopt het gistingsproces, waardoor niet alle suikers worden omgezet. De ratafia blijft daardoor zoet van smaak. Deze ratafia ontbeert het Appellation d'Origine Contrôlée van de Champagne omdat de toegevoegde alcohol niet van most uit het gebied werd gestookt.

De opsplitsing van Champagne Raymond Boulard[bewerken]

Met ingang van 1 maart 2010 is de vennootschap van de drie kinderen van Raymond Boulard beëindigd. De drie firmanten, Francis, Hélène and Dominique Boulard zijn "hun eigen professionele weg" gegaan[3]. Uit het opbreken van de vennootschap ontstonden:

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]

 • (fr) Website van het huis
 • (en) [2] Organic Wines. Gelezen op 17 november 2015.
 • (en) [3] Paul Howard op Wine Alchemy. Gelezen op 17 november 2015.
 • Michael Edwards, The Finest Wines of Champagne: A Guide to the Best Cuvées, Houses, and Growers. University of California Press. Blz. 128. op [4]. Gelezen op 17 november 2015.
 • Jamie Goode, The Science of Wine: From Vine to Glass Blz. 72. op [5]. Gelezen op 17 november 2015.