Chantal Gill'ard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chantal Gill'ard
Chantal Gill’ard.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Chantal Denise Merville Gill'ard
Geboren 6 mei 1970
Overleden 12 december 2018
Partij PvdA
Titulatuur ing., MA
Politieke functies
2006-2010 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Chantal Denise Merville Gill'ard (Rotterdam, 6 mei 1970 – Rotterdam, 12 december 2018) was een Nederlands politicus. Zij was namens de Partij van de Arbeid van 2006 tot 2010 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Chantal Gill'ard is van Surinaams-Antilliaanse afkomst. Ze volgde de ingenieursopleiding biotechnologie aan het Hoger Laboratorium Onderwijs van de Hogeschool Rotterdam en studeerde rechten en ethiek in de biotechnologie aan de Universiteit van Sheffield. Ze was docent biochemie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en later opbouwwerker en emancipatiewerker in Rotterdam. Ook werkte ze als wetenschappelijk onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was medeproducent van films.

In maart 2005 werd Gill'ard bestuurslid van de PvdA-afdeling Rotterdam. Tevens was zij actief in het Multi-Etnisch Vrouwennetwerk van haar partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 werd Gill'ard gekozen tot lid van het parlement.

In de Kamer hield Gill'ard zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en medisch-ethische vraagstukken. In november 2008 was zij medeorganisator van een internationale conferentie in Den Haag voor parlementariërs en vertegenwoordigers van organisaties van de Verenigde Naties over veilig moederschap. In januari 2010 riep Gill'ard veel kritiek op omdat zij in een bericht op Twitter de aardbeving op Haïti in verband bracht met klimaatverandering. Van 9 februari 2010 tot 31 mei 2010 was Gill'ard wegens ziekte afwezig en werd ze vervangen door Keklik Yücel. Ze stond in 2010 voor de Tweede Kamerverkiezingen namens de PvdA wederom op de kandidatenlijst, maar werd niet herkozen.

Chantal Gill'ard overleed in 2018 op 48-jarige leeftijd na een langdurige ziekte.[1]