Charles Henry Mackintosh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Henry Mackintosh
Mackintosh
Algemene informatie
Volledige naam Charles Henry Mackintosh
Ook bekend als C.H. Mackintosh
Geboren oktober 1820
Geboorteplaats Ierland
Overleden 2 november 1896
Overlijdensplaats Cheltenham
Land Vlag van Ierland Ierland
Beroep auteur
Werk
Jaren actief 1843-1876
Bekende werken Commentaren op de Pentateuch
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Charles Henry Mackintosh (County Wicklow, oktober 1820 – Cheltenham, 2 november 1896) was een Ierse predikant, gespecialiseerd in commentaren op de Bijbel.

Mackintosh was de zoon van kapitein Duncan Mackintosh, een officier in de Black Watch, ontstaan in 1725, een regiment van de Schotse Hooglanden, destijds de Highland Brigade genaamd. Charles had op 18-jarige leeftijd een spirituele ervaring door de brieven van zijn zus en het lezen van John Nelson Darby's Operations of the Spirit.

In 1843 schreef Mackintosh zijn eerste traktaat, getiteld Peace with God. Toen Charles 24 jaar was, opende hij een privéschool in Westport, in het Ierse graafschap Mayo, waar hij een speciale methode ontwikkelde om klassieke talen te onderwijzen.

Grafsteen van Mackintosh in Cheltenham

Mackintosh' literaire faam berust voornamelijk op zijn commentaren op de Pentateuch, te weten het 334 pagina's tellende werk Aantekeningen op Genesis alsook op een tweedelig werk over Deuteronomium van in totaal meer dan 800 pagina's. Deze boeken zijn vertaald en nog steeds in druk.

Mackintosh stierf op 2 november 1896 kort na het ingaan van zijn 76e jaar, na toenemende zwakte waarin hij geen energie meer had om te prediken, hoewel hij was blijven schrijven totdat zelfs dat onmogelijk was. Vier dagen later, op 6 november 1896, werd hij begraven op de begraafplaats Cheltenham Cemetery in Cheltenham, gelegen in het Engelse graafschap Gloucestershire.