Charles Jean-Baptiste Amyot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Jean-Baptiste Amyot
Volledige naam Charles Jean-Baptiste Amyot
Geboren 23 september 1799
Overleden 13 oktober 1866
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Standaardafkorting Amyot
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Charles Jean-Baptiste Amyot (23 september 1799, in Vendeuvre-sur-Barse - 13 oktober 1866, in Parijs) was een Frans advocaat en entomoloog.

Na de dood van zijn vader trok Amyot in bij zijn buurman. Dit was de entomoloog Jean Guillaume Audinet-Serville. De twee werden vrienden voor het leven en Audinet-Serville introduceerde hem in de entomologie. Amyot specialiseerde zich in hemiptera en samen schreven ze Histoire naturelle des insectes Hémiptères. Ze beschreven een groot aantal voornamelijk insectensoorten voor het eerst.

Amyot werd advocaat maar bleef gegrepen door het onderzoek naar insecten. Hij werd voorzitter van de Société entomologique de France en pleitte voor een andere manier van wetenschappelijke naamgeving voor dieren en planten, die afweek van de Binomiale nomenclatuur zoals die was geïntroduceerd door Carl Linnaeus. Hij was hierin zo onverzettelijk dat hij veel mensen tegen zich in het harnas jaagde. Hierdoor ging het erelidmaatschap van de Société entomologique de France, dat normaal was weggelegd voor alle oud-voorzitters, aan zijn neus voorbij.

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Als eerbetoon zijn ook een aantal diersoorten vernoemd naar Amyot, zoals :

Bronnen en links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Histoire naturelle des insectes Hémiptères. Paris, Libraire Encyclopédique de Roret: 1-675 (1843) BDHL Scan [1].