Charteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Charteren is het huren van een vervoermiddel inclusief bemanning, voor personen- of goederenvervoer. Bij personenvervoer kan een reisgezelschap zelf het vervoermiddel charteren, maar ook een bedrijf kan dit doen en dan de plaatsen los verkopen.

Schip[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bevrachting voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een charterpartij is een bevrachtingovereenkomst of een huurcontract tussen de scheepseigenaar en de bevrachter. Hierin worden alle voorwaarden voor het huren van het schip opgesomd: de exacte tarieven, de periode en eventueel speciale overeenkomsten. Een schip kan onder verschillende voorwaarden verhuurd worden: in zijn geheel, gedeeltelijk, voor een bepaalde reis, voor meerdere reizen of voor een zekere periode.

Trein[bewerken]

Vanuit Nederland opereert Euro-Express Treincharter (EETC) met de Alpen Expres en de SkiTrein met vertrek uit Utrecht, 's-Hertogenbosch en Venlo, de Autoslaaptrein met vertrek uit 's-Hertogenbosch, en Bedevaartstreinen. Verder was er met vertrek op 15 februari 2013 de wintersporttrein Wintershuttle, ook met vertrek uit Utrecht, 's-Hertogenbosch en Venlo. De Alpen Expres en de Wintershuttle staan vermeld op de gele vertrekstaten van 4 feb 2013 - 7 apr 2013, de laatste echter zonder vermelding van de naam.

Wegvervoer[bewerken]

Bij het wegvervoer wordt de term gebruikt wanneer een bedrijf met zijn eigen wagens in opdracht rijdt voor een groter bedrijf. Vaak worden hierbij dan de wagens beplakt met het logo van het bedrijf waarvoor de opdracht wordt uitgevoerd. Daarnaast staat ook op de wagens, maar minder opvallend, het logo of bedrijfsgegevens van het bedrijf dat de opdracht uitvoert. Voorbeeld van een charter in het wegvervoer zijn plaatselijke of regionale transportbedrijven die voor postbedrijven zoals PostNL of DPD postpakketten naar de klanten brengen.

Zie ook[bewerken]