Charteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Charteren is het huren van een vervoermiddel inclusief bemanning, voor personen- of goederenvervoer. Bij personenvervoer kan een reisgezelschap zelf het vervoermiddel charteren, maar ook een bedrijf kan dit doen en dan de plaatsen los verkopen.

Schip[bewerken]

Bij zeetransport kan de charteraar eigenaar zijn van een lading, en huurt dan een schip om deze te vervoeren tegen een bepaalde prijs per ton (de 'freight rate'). Hij is dan een bevrachter. De charteraar kan ook een losse partij zijn, en huurt dan een schip van de eigenaar voor een bepaalde periode, waarbij hij het schip onderverhuurt om cargo te vervoeren met winst (time charter). Een scheepsmakelaar (broker) dient meestal als contactpersoon tussen de eigenaar van het schip en de charteraar.

Charterpartij[bewerken]

Een charterpartij is een bevrachtingovereenkomst of een huurcontract tussen de scheepseigenaar en de charteraar. Hierin worden alle voorwaarden voor het huren van het schip opgesomd: de exacte tarieven, de periode en eventueel speciale overeenkomsten. Een schip kan onder verschillende voorwaarden verhuurd worden: in zijn geheel, gedeeltelijk, voor een bepaalde reis, voor meerdere reizen of voor een zekere periode. Een voorbeeld van een basis algemene charterpartij is de BIMCO 'Gencon'.

Vormen van charteren[bewerken]

Er zijn verschillende types van charteren:

  • Naakt casco bevrachting (Bareboat Charter): de bevrachter huurt een onbemand, niet uitgerust schip van de scheepseigenaar.
  • Tijdsbevrachting (Time Charter): hierbij wordt het schip voor een bepaalde periode of voor een enkele reis (trip charter) afgehuurd. De bevrachter betaald alle onkosten die het schip maakt op zijn reizen (vb. havenkosten, brandstofkosten...), terwijl de scheepseigenaar alle onkosten van het schip voor zijn rekening neemt (vb. verzekering, onderhoud, bemanning...).
  • Reisbevrachting (Voyage Charter): een cargo wordt getransporteerd van één plaats naar een andere, aan een vaste prijs per ton.
  • Rotatiebevrachting (Open Charter)
  • Totale bevrachting
  • Gedeeltelijke bevrachting
  • Roesbevrachting

Trein[bewerken]

Vanuit Nederland opereert Euro-Express Treincharter (EETC) met de Alpen Expres en de SkiTrein met vertrek uit Utrecht, 's-Hertogenbosch en Venlo, de Autoslaaptrein met vertrek uit 's-Hertogenbosch, en Bedevaartstreinen. Verder was er met vertrek op 15 februari 2013 de wintersporttrein Wintershuttle, ook met vertrek uit Utrecht, 's-Hertogenbosch en Venlo. De Alpen Expres en de Wintershuttle staan vermeld op de gele vertrekstaten van 4 feb 2013 - 7 apr 2013, de laatste echter zonder vermelding van de naam.

Wegvervoer[bewerken]

Bij het wegvervoer wordt de term gebruikt wanneer een bedrijf met zijn eigen wagens in opdracht rijdt voor een groter bedrijf. Vaak worden hierbij dan de wagens beplakt met het logo van het bedrijf waarvoor de opdracht wordt uitgevoerd. Daarnaast staat ook op de wagens, maar minder opvallend, het logo of bedrijfsgegevens van het bedrijf dat de opdracht uitvoert. Voorbeeld van een charter in het wegvervoer zijn plaatselijke of regionale transportbedrijven die voor postbedrijven zoals PostNL of DPD postpakketten naar de klanten brengen.

Zie ook[bewerken]