Cheerleading

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een piramide uitgevoerd door de Antwerp Diamond Elite Cheerleaders

Cheerleaders zijn, meestal vrouwelijke, personen die bij verschillende sporten optreden voor het amusement en het stimuleren van het publiek. Vooral in de Verenigde Staten wordt het publiek in de pauzes van wedstrijden vaak geamuseerd door cheerleaders die dansjes doen of zingen ter aanmoediging. Sporten waarbij vaak cheerleaders optreden zijn American football en basketbal.

De basis van cheerleading ligt echter bij een groep mannelijke studenten van Princeton die in 1880 een "pep club" begonnen om het publiek aan te moedigen voor hun school te juichen (cheer). Pas in 1923 werden vrouwen toegelaten bij de cheerleading teams.

Cheerleading of cheerleaden dat als sport op zich wordt uitgeoefend wordt All-star Cheerleading genoemd en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardige sport die in teamverband wordt uitgevoerd. Allstar Cheerleading is een competitiesport die zeer populair is in de Verenigde Staten. All-star Cheerleading is ook een populaire sport voor mannen en vele teams zijn dan ook gemengd, dit omdat mannen meer kracht hebben dan vrouwen om de mensen de lucht in te gooien en ook meer sprongkracht hebben om de verschillende tumblingsequenties en jumps uit te voeren.

Stunting, jumps, cheerdance & tumbling[bewerken]

Cheerleading bestaat uit vier elementen: stunting, jumps, cheerdance, tumbling.

Het element, stunting, omvat stunts en ingewikkelde menselijke piramides, die worden uitgevoerd door drie groepen: de bases, flyers en spotters. In de basis staan de dragers, de flyers vormen de top van de piramide en de spotters staan eromheen om de flyers bovenop de piramide te zetten en ze weer op te vangen. Voor de veiligheid houden de meeste teams zich aan de regel dat een piramide maximaal drie, maar meestal slechts twee personen hoog gebouwd wordt.

Jumps omvatten verschillende sprongen die tijdens een routine worden uitgevoerd. De meest bekende cheerleading-jump is de 'toe-touch' (spreidsprong). Andere jumps zijn de hurdler, herkie, pike, "around the world", spread eagle en de double-nine

Het element cheerdance is gebaseerd op passen uit onder meer streetdance, hiphop, aerobics, en jazzdance. Elke groep heeft haar eigen stijl en daarom wordt er op verschillende manieren gedanst binnen het cheerleaden. De manier van dansen is mede afhankelijk van de muziekkeuze, het niveau van de groep en de stijl van de coach. Typisch voor het cheerleaden zijn de motions tijdens het dansen, de strak uitgevoerde armbewegingen, meestal in de vormen van letters. Voorbeelden zijn de Low V of de High V, waarin de armen strak langs het lichaam gehouden worden in de vorm van een V, of de Right K, waarbij men een K vormt met de armen aan de rechterkant. Daarnaast komen ook vaak zogenaamde ripples voor, de 'golf' die ontstaat wanneer verschillende groepjes of rijen dezelfde beweging uitvoeren, maar ieder groepje op een andere tel.

Echte cheerleaders verwerken ook het onderdeel tumbling. Niet elke cheerleader heeft hetzelfde niveau van tumbling, maar meestal zal de coach de show daarop aanpassen. Dit kan variëren van een radslag of overslag, maar meer ervaren turners gaan al snel naar reeksen met flikflak, salto's en schroeven.

In Nederland kwam men voor het eerst in aanraking met cheerleading door middel van de Amsterdam Admirals. Deze NFL Europe club had zijn eigen cheerleaderteam. (gestart in 1995) Het team van de Amsterdam Admirals was voornamelijk gebaseerd op cheerdance en stond onder leiding van Ashley Orman, een ex-NFL Cheerleader van de San Diego Chargers. In 2007 trok de NFL zich terug uit Europa en zijn de diverse Amsterdam Admirals Cheerleaders verder gegaan met een eigen teams.

Stunts[bewerken]

Het stuntgedeelte van cheerleading is opgebouwd uit verschillende elementen:

Partner- en groupstunts[bewerken]

  • Half/prep, waarbij de flyer tot schouderhoogte van de twee bases gebracht wordt. Deze stunt is de basis voor alle andere mogelijke stunts en piramides.
  • Extension, gelijk aan een prep, maar de flyer wordt tot boven de hoofden van de bases gebracht.
  • One leg (extended) stunts, waarbij de flyer extended (tot boven het hoofd van de bases) op één been staat (kan ook tot op prephoogte, dan staat de flyer op één been op schouderhoogte). One leg extended stunts kunnen alle vormen aannemen door bodyposes in te voeren zoals bijvoorbeeld een Liberty, Heelstretch, Scorpion, Bow 'n Arrow" of Arabesque.
  • Cupie, gelijkaardig aan een extension, alleen zijn bij een cupie de benen en voeten van de flyer tegen elkaar gedrukt. In Co-Ed-teams is een cupie een veelvoorkomende stunt; meestal dragen de mannelijke bases bij een cupie de flyer op slechts één hand, dit heet dan een one-hand cupie, in Allgirl-teams wordt de flyer gedragen door twee bases en een backspot (eventueel ook een frontspot).

Dismounts[bewerken]

  • Retake, waarbij de flyer vanaf de positie terug naar de sponge-houding gaat. De bases brengen de flyer dan naar beneden, zodat de flyer klaarstaat om aan de volgende stunt te beginnen. Dat kan zowel voor een one-legged of two-legged stunt.
  • Craddle, waarbij de flyer door de bases naar boven geworpen en terug opgevangen wordt. Soms kan de flyer hierin een rotatie rond de eigen as maken (dat heet dan een full down), de flyer kan ook twee rotaties maken (dat heet een double down).
  • Reload, waarbij de flyer een craddle uitvoert, waarna de bases haar terug in een sponge brengen, nadat de flyer in de craddle geland is.

Basket tosses[bewerken]

Bij een basket toss werpen de bases de flyer rechtstreeks de lucht in na het instappen. dit kan zowel in straight ride waar de flyer recht omhoog geworpen wordt. Ook kan de flyer tijdens de ride in the baskettoss een figuur uitvoeren.

Yells[bewerken]

Tijdens optredens bij wedstrijden van bijvoorbeeld voetbal, basketbal, American football en volleybal voeren cheerleaders vaak yells op. Een yell is een door een groep schreeuw om de supporters in het publiek op te zwepen, de spelers aan te moedigen en de wedstrijdsfeer te verbeteren.

Divisies[bewerken]

In internationaal verband wordt een onderverdeling gemaakt in divisies, waarbij wordt uitgegaan van de gemiddelde leeftijd van het totale team. Bij elke divisie kan een team zich laten indelen in het niveau novice (beginners), intermediate (midden) of advanced (gevorderden).

Divisie: Wie: Leeftijd:
Prep Mannen of Vrouwen 9 jaar en jonger
Peewee Mannen of Vrouwen 12 jaar en jonger
Junior Vrouwen 15 jaar en jonger
Senior Vrouwen 16 jaar en ouder
Junior Co-ed Gemengd Mannen & Vrouwen 15 jaar en jonger
Senior Co-ed Gemengd Mannen & Vrouwen 14 jaar en ouder
Open Mannen of Vrouwen 17 jaar en ouder

Ook zijn er indelingen naar de grootte van het team:

Divisie: Aantal cheerleaders:
Small Minder dan 12
Medium 12 t/m 16
Large 17 of meer

Cheerleaden in Nederland[bewerken]

In Nederland word de sport gereguleerd door de Dutch Cheerleading Association die o.a. trainingen en wedstrijden organiseert. In Nederland zijn veel cheerleadingverenigingen maar zijn er maar weinig actief in de wedstrijd sport.[bron?] Een aantal van deze teams treden ook op bij sportwedstrijden zoals de United Cheers bij ADO Den Haag (voetbal), Djalita Cheerleaders bij ZZ Leiden (basketball), Legacy Dance Team bij GasTerra Flames (basketball) en SPM Shoeters Dancers bij SPM Shoeters (basketball). De cheerleadingvereniging Partisans Athletics uit Boxmeer, Noord-Brabant is in het wereldje wel de bekendste met meervoudig Nederlands kampioenen, EK- en WK-gangers. Djalita Cheerleaders uit Vleuten, Utrecht is met 8 teams in competitie een van de grootste. Het senioren-danceteam heeft haar roots bij de Amsterdam Admirals en heeft meerdere NK en EK titels behaald en heeft aan meerdere WK's deelgenomen. [1]

Cheerleaden in België[bewerken]

Voorlopig is de echte cheerleadingsport zoals ze wordt beoefend in de Verenigde Staten nog niet wijdverspreid aanwezig. Er zijn vele dansteams en ook cheerleadingteams die aangesloten zijn bij een sportclub (bv. Belgacom Liège Basket, Spirou Dancers Charleroi etc.) Deze doen vooral street- en pomdance, maar leggen zich meer en meer toe op eenvoudige stunts. Momenteel telt België 5 All-star Cheerleadingteams die alle elementen van de Amerikaanse vorm toepassen en deelnemen aan internationale competities.