Chhaupadi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chhaupadi (Nepalees: छाउपडी, chhāupadī) is het hindoeïstische gebruik in Nepal waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd in hutten of schuren vanwege vermeende onreinheid. Officieel is chhaupadi verboden door de hoogste Nepalese rechtbank sinds 2005[1]; toch wordt de traditie in het westen van Nepal nog door ongeveer 95% van de bevolking in acht genomen.[2] Officieel kan een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 3.000 Nepalese rupees[3] worden opgelegd voor het dwingen tot verblijf in een menstruatiehut.

Volgens bepaalde hindoeïstische overleveringen treffen de Hindoegoden de gemeenschap met rampspoed, als het overlijden van vee, ziektes bij familieleden, het verrotten van levensmiddelen wanneer de menstruerende en net bevallen vrouwen tijdens deze als onrein beschouwde periode in hun eigen huis verblijven. Bij het naleven van de chhaupadi mogen de vrouwen tijdens de volledige periode van hun menstruatie niet in het huis wonen dat zij met hun familie of gezin gewoonlijk delen. Zij moeten in isolatie de dagen en nachten doorbrengen in hutten en schuren. Ook na de bevalling moet de nieuwe moeder, samen met haar pasgeboren kind(eren) afgezonderd in een hut of schuur doorbrengen. Tijdens de chhaupadi mogen de vrouwen geen mannen aanraken of zuivelproducten eten, mogen ze niet hun eigen huis of een tempel in en mogen ze niet voor zichzelf koken. Hun dieet bestaat tijdens de chhaupadi verplicht uit gedroogd voedsel, zout en rijst. Door de afzondering in vaak barre omstandigheden worden de vrouwen (en hun pasgeboren kinderen) regelmatig het slachtoffer van ondervoeding, ziektes en bijvoorbeeld beten van dieren. Verschillende actiegroepen proberen het navolgen van de chhaupadi uit te bannen.

Ondanks dat het gebruik sinds 2005 volgens de wet verboden is in Nepal, werd pas in december 2019 voor de eerste keer ingegrepen door de Nepalese overheid na de dood van de eenentwintigjarige Parwati Budha Rawat die overleed nadat ze drie nachten had doorgebracht in een menstruatiehut bij haar huis in het Accham-district.[4] In januari en februari van 2019 overleden nog een moeder en haar twee zoons en een jonge vrouw die tijdens hun menstruatie in een onverwarmde hut moesten verblijven bij temperaturen ver onder nul.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nepal: Emerging from menstrual quarantine, refworld.org, 3 augustus 2011
  2. Towards the abolition of chhaupadi in Nepal, restlessdevelopment.org, 30 juli 2015
  3. In 2019 ongeveer €20.
  4. Nepal makes first 'period hut' arrest after woman dies during banned custom, theguardian.com, 6 december 2019