Chichibu Maru (schip, 1930)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Chichibu Maru.jpg

De Chichibu Maru (Japans: 秩父丸) was een Japans passagiersschip van de rederij Nippon Yusen Kaisha Line (NYK). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gevorderd door de Keizerlijke Japanse Marine om als troepentransportschip te fungeren. Het schip dat is gebouwd door de scheepswerf Yokohama Dock Co. in Yokohama was bestemd voor de lijn Yokohama-San Francisco.

Technische kenmerken[bewerken]

De Chichibu Maru met een breedte van 22,6 meter en een lengte van 178 meter had een kruissnelheid van 19 knopen en een maximale snelheid van 21 knopen. Het schip had een waterverplaatsing van 17.498 brt en was voorzien van een Burmeister & Wain dieselmotor met een vermogen van 20.000 pk In totaal kon het schip 817 passagiers vervoeren.

Geschiedenis[bewerken]

Het schip werd twee maal hernoemd eerst in 1938 tot Titibu Maru (Japans: 秩父丸) en in 1939 tot Kamakura Maru. In 1942 werd het schip door de Japanse marine gevorderd en omgebouwd tot troepentransportschip. De Japanse marine gebruikte het schip ook als hospitaalschip. Als Kamakura Maru (Japans: まる鎌倉) ging het schip op 28 april 1943 verloren. Het schip werd varend van Manilla naar Singapore getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeboot Gudgeon