Naar inhoud springen

Chinese Lunar Exploration Program

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Chinese Lunar Exploration Program (CLEP; Chinees: 中国探月工程, pinyin Zhōngguó Tànyuè Gōngchéng), ook gekend als het Chang'e Project (Chinees:嫦娥工程, pinyin:Cháng'é Gōngchéng) naar de Chinese godin Chang'e, is een seriële van maanmissies van de China National Space Administration (CNSA).

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Chinese Lunar Exploration Program is verdeeld in vier operationele hoofdfasen, waarbij elke missie dient als technologiedemonstrator ter voorbereiding op toekomstige missies. China staat open voor internationale samenwerking in de vorm van verschillende ladingen en een robotstation. [1]

Fase I: Satellieten in een baan rond de maan[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste fase bestond erin om een satelliet in een gecontroleerde baan rond de maan te krijgen. Door de succesvolle missies Chang'e 1 en Chang'e 2 is deze fase afgerond.

Fase II: Zachte landing en uitrol van rovers[bewerken | brontekst bewerken]

Yutu-2, de eerste rover aan de achterzijde van de maan als deel van de Chang'e 4 missie

Zowel Chang'e 3, als Chang'e 4 voerden een zachte landing uit en activeerden een rover voor verdere onderzoeksobjectieven.

Fase III: robotic sample-return[bewerken | brontekst bewerken]

Het terugbrengen van grondmonsters van de maanbodem was het objectief van de missies Chang'e 5-T1 gelanceerd op 23 october 2014 en Chang'e 5 die gelanceerd werd op 23 november 2020.

Fase IV: autonoom maanstation[bewerken | brontekst bewerken]

In de laatste fase wordt op de zuidpool van de maan een autonoom maanstation uitgebouwd voor wetenschappelijk onderzoek.[1][2][3] Fase IV startte in 2023 na de afronding van fase III.[4]