Chocolate Hills

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De locatie van de Chocolate Hills

De Chocolate Hills zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op het Filipijnse eiland Bohol. Midden op een vrijwel vlak plateau verrijzen in een gebied van meer dan 50 vierkante kilometer 1.268 vrijwel gelijke kegelvormige heuvels van circa 30 tot 50 meter hoog. Ze zijn grotendeels begroeid met gras dat tijdens het droge jaargetijde een bruine tint krijgt. De heuvels doen dan enigszins denken aan reusachtige chocoladebergen.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Dit bijzondere geologische verschijnsel is ontstaan door de verwering van kalksteen en erosieverschijnselen. De heuvels zijn een vorm van tropische kegelkarst. Hierbij zijn de karstverschijnselen veel verder voortgeschreden dan in een landschap dat wordt gekenmerkt door karstdepressies als dolines en poljes.

De lokale mythe is dat twee reuzen dagen tegen elkaar hebben gevochten met stenen en zand. Meer romantisch is het verhaal van Arogo, een sterke en jonge reus die verliefd werd op het meisje Aloya. Toen Aloya dood ging in de handpalm van de reus, veranderden zijn tranen in de heuvels.

Nationaal Monument[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 werden de Chocolate Hills uitgeroepen tot Nationaal Geologisch Monument door de Filipijnse regering.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Urich, Peter B., Day, Michael J. & Lynagh, Fiona, (2001). Policy and practice in karst landscape protection: Bohol, the Philippines. The Geographical Journal 167(4), 305-323.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chocolate Hills van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.