Christelijk Sociaal Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christelijk Sociaal Den Haag
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Wim Pijl
Geschiedenis
Opgericht 2010
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting midden
Ideologie Religieus
Confessionalisme
Website http://www.christelijksociaaldenhaag.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Christelijk Sociaal Den Haag (CSDH) is een lokale politieke partij in de gemeente Den Haag, die nauw samenwerkt met de plaatselijke afdeling van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Samen vormen zij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 de lijst Christelijk Sociaal Den Haag - SGP. Lijsttrekker van CSDH is Wim Pijl (SGP), die sinds 2000 lid van de Haagse gemeenteraad is namens de gecombineerde fractie ChristenUnie/SGP.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

CSDH ontstond na een breuk tussen de ChristenUnie en de SGP in 's-Gravenhage. In december 2008 besloot de CU om zelfstandig mee te gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, aangezien zij verwachtte op eigen kracht een zetel te kunnen halen. De hoogste positie die voor een SGP'er beschikbaar werd gesteld was een onverkiesbare vierde plaats op de lijst en ook een verzoek om de plaats van burgervertegenwoordiger aan een SGP'er toe te zeggen werd niet ingewilligd[1]. Hierop besloot de SGP-kiesvereniging om ook zelfstandig aan de verkiezingen mee te doen.

Aangezien de SGP alleen geen kans had om de kiesdeler te halen werd besloten om samenwerking te zoeken met gelijkgezinden niet alleen in de gevestigde kerken, maar ook in de migrantenkerken, die of voor de ChristenUnie kozen of nauwelijks politiek betrokken waren. De christenen uit deze kerken kunnen geen lid worden van de SGP, aangezien zij de confessionele grondslag van deze partij niet onderschrijven. Om toch mensen uit deze groep op de kieslijst te kunnen plaatsen en hun stemmen te trekken, diende er gebruikgemaakt te worden van een organisatie naast de SGP. Dit werd CSDH, dat zich beschouwt als een maatschappelijk platform van betrokken christenen en gezamenlijke bijeenkomsten organiseert voor christenen uit de migrantenkerken, de reformatorische kerken en de evangelische beweging.[2] In september 2009 keurde de ledenvergadering van de SGP-kiesvereniging samenwerking met de gelijkgezinden goed, waardoor een gecombineerde lijst CSDH-SGP mogelijk werd. Het door de ChristenUnie gepasseerde zittende gemeenteraadslid Wim Pijl werd lijsttrekker. Op de kieslijst staan kandidaten uit de traditionele SGP-achterban en leden van verschillende migrantenkerken zoals de Koptisch-orthodoxe Kerk en verschillende evangelische gemeenten.[3]

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 slaagde de combinatie CSDH-SGP er net als de ChristenUnie niet in om een zetel in de Haagse gemeenteraad te behalen.

Programmapunten[bewerken | brontekst bewerken]

In het verkiezingsprogramma van CSDH-SGP zijn een aantal traditionele SGP-punten terug te vinden als de bescherming van de zondagsrust en het bijzonder onderwijs, maar ook een aantal christelijk-sociale punten als zorg voor de sociaal zwakkeren en inschakeling van christelijke organisaties bij het sociaal werk in de stad, waarbij een speciale rol is weggelegd voor de migrantenkerken. Geheel in SGP-traditie komt CSDH-SGP op voor de belangen van Scheveningen, waar een voor de Randstad aanzienlijke bevindelijk-gereformeerde minderheid woont[4].

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]