Christelijke hardcore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christelijke hardcore is een verzamelnaam voor hardcorepunk bands die gemeen hebben dat de (meeste) bandleden een christelijke geloofsovertuiging hebben. Dit kan variëren van bands met een puur evangeliserende podiumpresentatie (zoals No Innocent Victim en Strongarm), tot bands die slechts in hun songteksten verwijzingen naar hun geloof hebben (zoals Figure Four en Norma Jean). Ook zijn er diverse bands die nou eenmaal hun albums uitbrengen/uitbrachten op een als "christelijk" bekendstaand platenlabel, maar waarvan er nauwelijks christenen (meer) in de band zitten. Voorbeelden hiervan zijn Zao, Hopesfall, Comeback Kid en Stretch Arm Strong.

Christelijke hardcore is vooral in de Verenigde Staten een subcultuur van enig belang. Zij kwam begin jaren negentig op, met bands als The Crucified, Strongarm en The Blamed. Twee platenlabels hebben een grote rol gespeeld in de verspreiding van deze muziek: Tooth & Nail (en later het sub-label Solid State) en Facedown Records. Na ruim tien jaar is de kloof tussen christelijke hardcore en de seculiere hardcore niet helemaal gedicht, maar de wederzijdse acceptatie is wel veel groter geworden.

In Europa is na al die jaren het aantal christelijke hardcore bands op twee handen te tellen. De enige band die wereldwijd is doorgebroken is Blindside uit Zweden. Hun stijl is echter onder invloed van de bevriende band P.O.D. veranderd in nu metal. Vooral in Duitsland is een aantal bands in opkomst. Today Forever en Opposition Of One zijn zelfs in Amerika uitgebracht bij Strike First records.

De organisatie 'Bands On Fire' zet zich in om (Europese) christelijke hardcorebands samen te laten werken en meer bekendheid te geven aan het 'christelijke' genre.

Overige voorbeelden van christelijke hardcore punk bands zijn: As I Lay Dying, Me Without You, Underoath, xDisciplex AD, Overcome, Focal Point, Focused, Symphony In Peril.