Hardcore house

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardcore house
Endymion op Decibel in 2005
Endymion op Decibel in 2005
Stilistische oorsprong Hardcore techno
Acid house
Trance
Industrial
Eurodance
Culturele oorsprong Vlag van Nederland Nederland (Rotterdam)
Subgenres
Happy hardcore - UK hardcore - Speedcore - J-core - Darkcore - Digital hardcore - Early hardcore - Frenchcore - Terrorcore - Splittercore
Fusiongenres
Hardcore breaks - Freeform hardcore - Industrial hardcore - Tekno - Breakcore - Moombahcore
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Voorbeeld van hardcore house
Vista-kmixdocked.png
"US" – Johan Jello & Peligro Extremo (download·info)

Hardcore house (ook bekend als gabberhouse, gabber) is ontstaan uit de uit Detroit overgewaaide hardere housevarianten en techno. Hardcore house wordt gekenmerkt door snelle bass drums (bij sommige varianten wel meer dan 260 bpm zoals bij terror en speedcore) en wordt vergezeld van snerpende basslines en rap- en zangsamples. Veelal zijn deze samples afkomstig uit andere muziek of uit films.

Geschiedenis[bewerken]

Parkzicht in Rotterdam

De hardcore house kent een vrij ruime voorgeschiedenis. En is daarmee ontstaan vanuit een combinatie van de muziekstromingen acid house, techno en new beat. De wisselwerking van deze stromingen gaven de aanleiding voor de opkomst van de hardcore house. Acid house is in midden jaren '80 ontwikkelt in Chicago vanuit de house, die dan ook wel Chicago house wordt genoemd. In de latere jaren '80 werd de techno ontwikkelt in Detroit, wat een mix is van Chicago house, funk, electro en elektrische jazz met Elektronische muziek. Eind jaren '80 werden techno en acid house ook op houseparty's in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en België gedraaid. Ondertussen ontstond er in België ook new beat, een cross-over van EDM en house waaronder acid house. Een belangrijke ontwikkeling was een kruisbestuiving tussen acid house uit de UK rave scene en new beat uit België. New beat kreeg een agressiever industrial geluid en er ontstond een hardere variant van acid house. Begin jaren '90 begonnen Duitse dj's de techno te intensiveren qua snelheid en ruwheid. Er ontstond een techno variant doordrenkt met acid house die vervolgens begon te transmuteren in het hardcore geluid.

Oorsprong[bewerken]

Een aantal toonaangevende hardcore producers en dj's van het eerste uur vinden hun oorsprong in de rave scene, en waren in die tijd vooral bezig met het experimenteren van de rave. Dit is een combinatie van electro, techno, acid house en italodisco. Dat zijn de eerste muziekgenres die op typische rave-feesten werden gedraaid, eerst met name in de UK en Duitsland, maar later ook in België en Nederland. Het werd ook wel jaren '80 hardcore genoemd door de ravers. Early rave is ongeveer gelijktijdig opgekomen met het hardcore geluid, vooral in de startfase werden zij beide nog als identiek gezien. Omdat rave in de begintijd ook acid house met techno combineerde en er een hardere variant van probeerde te maken. Rave had later meer de neiging om vrolijker te klinken om zodoende een breder publiek aan te trekken. Naast de mainstream werd het ondergrondse geluid wel steeds meer geaccepteerd, er ontstonden daarmee twee aparte stromingen in de rave. De hardcore heeft dat ondergrondse geluid als het ware opgepakt, maar dan gebaseerd op de kruisbestuivingen tussen techno, acid house en new beat en samen met o.a. de invloeden van de early rave.

Een duidelijk beginpunt van de hardcore aanwijzen is nogal onvolledig omdat het vrij geleidelijk is verlopen. In het algemeen wordt er aangenomen dat: We have arrived van Mescalinum United van Marc Acardipane de eerste hardcore productie is. Dit muziekstuk werd voor het eerst in 1990 uitgebracht op de plaat Reflections Of 2017 op het label Planet Core Productions, dat opgericht werd in 1989 in het Duitse Frankfurt am Main. Als men de plaat beluistert hoort men veel invloeden van andere stijlen die vrij kenmerkend zijn voor hardcore.

Ontstaan[bewerken]

De erkende hardcore house van tegenwoordig is ontwikkeld in Nederland en grootgebracht vanuit Rotterdam. De allereerste platen met typerende hardcore house elementen verschenen in 1991. In het opvolgende jaar kreeg de hardcore echt een eigen geluid en werd dan ook wel gabberhouse genoemd. In het buitenland wordt het ook wel Rotterdam- of hardcore techno genoemd. In Vlaanderen was deze muziekstijl minder succesvol in het begin dan techno, later in de midden jaren '90 is de gabbercultuur volledig overgewaaid naar Vlaanderen.

DJ Rob en Paul Elstak[bewerken]

Een van de pionieren van de hardcore scene is DJ Rob (Rob Janssen) die vanaf 1989 de huis-dj was in discotheek Parkzicht in Rotterdam. De discotheek staat ook bekend als de bakermat van de hardcore, naast het liberale deurbeleid mocht er ook geëxperimenteerd worden met house varianten. DJ Rob draaide dan ook wel de hardere techno uit Detroit (Michigan) en Duitsland die hij mixte met ritmes uit een drumcomputer, de Roland TR-909. Daarmee creëerde hij een uniek geluid die wekelijks veel publiek aantrok.

In 1990 ontmoet DJ Rob Dj Paul Elstak die vanaf 1987 disjockey was in de Rotterdamse discotheek BlueTiek. samen met zijn dj-mentor en housepionier Hithouse (Peter Slaghuis) produceerde hij de single: Father Forgive Them van Holy Noise - in 1990. Andere producers van Holy Noise zijn Dj Rob Fabrie (Waxweazle of The Headbanger) en Richard van Naamen. Het nummer werd een hit door DJ Rob in Parkzicht, en er was intussen een samenwerking ontstaan tussen DJ Rob en Paul Elstak waarbij zei platenselecties en producties uitwisselden en mixten. De twee Rotterdamse dj's begonnen een offensief als reactie op de dominante Amsterdamse dancescene. De stijl van DJ Rob werd o.a. steeds harder met vooral instrumentale platen zoals bijvoorbeeld: T99 met Anasthasia uit de UK. In 1991 is DJ Rob een van de initiatiefnemers van 'De Houseparty Ahoy' in de Maashal van Ahoy, die wel wordt beschouwd als het eerste grote hardcore feest.

Eerste hardcore releases[bewerken]

In 1991 werd de plaat Holy Noise met James Brown is Still Alive uitgebracht die ook wel als eerste (Nederlandse) hardcore plaat wordt beschouwd. Datzelfde jaar komt ook Human Resource ‎met Dominator uit, die ook typische hardcore geluiden bevat. Ook het nummer The nightmare van Holy Noise wordt uitgebracht die qua snelheid ook al overeenkomt met de hardcore. Andere labels als Dance International Records brachten ook wel early- rave / hardcore uit. Zoals The Darkraver (Steve_Sweet) met One Fucked Up..., het feestthema voor Rave The City II in Den Haag waarop het succes van het eerste deel wordt benadrukt. Darkraver draaide ook op die eerste editie met o.a. DJ Gizmo (Ferry Salee). Beide werkten datzelfde jaar onder meer in club Parkzicht en zijn later belangrijke vertegenwoordigers van de hardcore geweest vanuit Den Haag.

Early hardcore periode[bewerken]

De Early hardcore is de hardcore uit de vorige eeuw en loopt van 1992 tot en met 1999. En is in vergelijking met de opvolgende hardcore ook te onderscheiden wat het geluidskarakter betreft.

Rotterdam Reccords[bewerken]

In 1992 wordt het label Rotterdam Records opgericht door Paul Elstak en wordt nu wereldwijd erkend als het eerste hardcore label. De eerste plaat is Amsterdam Waar Lech Dat Dan? van de Euromasters uit Rotterdam. De plaat wordt beschouwd als de allereerste (echte) gabberplaat, oftewel volledig hardcore. Zoals de titel en ook de plaatcover aangeeft is het een soort uithaal naar Amsterdam toe. Met de opzet om Rotterdam meer op de kaart te zetten, en om duidelijk aan te geven dat hardcore op de markt is gebracht vanuit Rotterdam. Wat overigens al het rebelse karakter van de hardcore house weergeeft. Rotterdam Records maakte deel uit van Mid-Town Records die zowel platenmaatschappij als platenwinkelketen was. Paul Elstak werkte daar en zodoende kreeg hij direct respons van klanten die o.a. zijn producties kochten. Datzelfde jaar worden er diverse early- rave en hardcore platen uitgebracht door Rotterdam records. Zoals DJ Rob zijn eerste plaat 1992 Is For You, maar ook Poing van Rotterdam Termination Source die nummer 2 werd in de Nederlandse Top 40. En andere hardcore klassiekers als Alles Naar De Klote van de Euromasters en Rotterdam Subway van General Noise.

Hardcore evenementen 1992[bewerken]

Het mediabedrijf ID&T werd opgericht en organiseerde als eerste The Final Exam (pre-thunderdome) in juni 1992 in de Jaarbeurs Utrecht. Er traden een aantal dj's op die een pioniersrol hebben in de hardcore scene. Zoals DJ Dano, Buzz Fuzz, Dj Gizmo (leden van The Dreamteam opgericht door The Prophet) en DJ Rob. Tijdens een groot openluchtfeest genaamd Euro Rave in juli 1992 blijken de uitgebrachte platen behoorlijk aan te slaan. Het feest werd georganiseerd door Rige Entertainment (Rige Distribution B.V.) met de Maasvlakte in Rotterdam als locatie. In oktober 1992 wordt de eerste (officiele) Thunderdome georganiseerd door ID&T in Thialf Heerenveen met The Dreamteam als dj's. De gekozen naam Thunderdome betekend letterlijk vertaald 'Donderkoepel' vanwege het harde geluid in een grote ruimte. Ondanks de 3000 bezoekers draaide ID&T wel verlies, maar hier werd wel de basis gelegd door het later succesvolle hardcore evenement. In december wordt het feest Nightmare At The Park gegeven in Parkzicht Rotterdam door muziekevenement Nightmare.

Popularisering[bewerken]

Rond 1995 beleefde de gabber een eerste hoogtepunt; vrijwel wekelijks gingen vele duizenden liefhebbers naar houseparty's waar zij nachtenlang feestten op platen van onder anderen Neophyte, Rob Gee en 3 Steps Ahead. Er verschenen tijdschriften zoals Strobe en Thundermagazine en de compilatie-cd's (bijvoorbeeld Thunderdome, Masters of Hardcore, Nightmare en Hellraiser) haalden grote omzetten. Tegelijkertijd wist de vrolijkere variant happy hardcore regelmatig de Top 40 te bereiken met nummers als Wonderfull Days (allereerste happy hardcore-nummer in de hitlijsten) van Charly Lownoise & Mental Theo. En de latere concurrentie: Life Is Like A Dance, Luv U more en Rainbow in the Sky van dj Paul Elstak onder het label Forze Records van Rotterdam Records. Maar ook I wanna be a hippy van het Engelse Technohead onder Mokum Records. De commercialisering (door bijvoorbeeld Mecado) en negatieve berichtgeving over 'gabbers' hebben ervoor gezorgd dat de muziekstroming eind 1997 in populariteit afnam, hetgeen resulteerde in het stopzetten van een heleboel labels, waaronder de meeste sublabels van ID&T. In de daaropvolgende jaren beleefde de gabbercultuur een sluimerend bestaan, waar het echter in de undergroundscene wel 'populair' bleef.

Millennium hardcore periode[bewerken]

Sinds 2001 is hardcore echter weer aan een gestage opmars bezig. Met de opleving kwamen ook de Aussies en Cavello weer terug. Lonsdale en dergelijke worden zeldzaam in de gabberscene, maar ook shirts van bekende artiesten zoals Neophyte en Evil Activities zijn populair. De nieuwe hardcore sound is niet alleen van Nederlandse afkomst, ook Italië heeft een groot aandeel in de hardcore scene.

De grootste hardcore labels op dit moment zijn: Neophyte Records, Masters of Hardcore, Enzyme Records, Hardcore Blasters, The Third Movement, Traxtorm Records, Offensive Records en Rotterdam Records.

Gabbercultuur[bewerken]

Veel aanhangers van de muziekstroming hardcore uitten zich vaak door hun hoofd kaal te scheren en trainingspakken te dragen van het merk Australian. Het merk Cavello was minder geliefd in de gabberscene en werd soms geassocieerd met het gabbergezegde "cavello is voor mellow". Verder werd er een bomberjack over de Australian gedragen, met schoenen van het type Nike Air Max. Tegenwoordig worden er vaak witte camo-broeken gedragen met het bekende bomberjack, de jongere generatie gabbers beperkt zich meestal tot het dragen van Australians of een bomberjack. Mensen met deze uiterlijke kenmerken en muziekvoorkeur werden gabbers genoemd. Drugsgebruik was en is bij hardcorefeesten niet ongebruikelijk. Met name xtc is in Nederland sinds eind jaren 80 populair, omdat het een euforisch gevoel geeft en de gebruiker van een dosis energie voorziet. Het drugsgebruik beperkt zich overigens niet tot xtc.

Substijlen[bewerken]


De hardcore is onderverdeeld in de hierboven genoemde substijlen. Hardcore ontstond uit de combinatie van new beat, acid house en techno eind jaren 80 van de 20e eeuw. Artiesten als Human Resource, L.A. Style en T99 zijn een paar bekende vertegenwoordigers van het genre.

De hardcore heeft als eigenschap dat de nadruk ligt bij de beats. Zonder originele beat was er geen origineel nummer. Een beat is een samenstelling van een kick en een bass. Deze kunnen zó variëren, dat er eigenlijk een eindeloze stroom verschillende beats is. Bij elke stijl ligt de nadruk weer meer op andere variaties, zoals bij speedcore het tempo.

Bekende hardcore- en gabberfeesten in Nederland[bewerken]

Bekende organisaties in Nederland zijn onder andere ID&T, Q-dance, Dance 2 Eden en Art of Dance.

Bekende hardcore- en gabberfeesten buiten Nederland[bewerken]

 • Hardcore till I die, reeks feesten in het Verenigd Koninkrijk, met UK hardcore, een mix tussen hardcore en trance. Bij deze feesten zijn meerdere ruimtes met onder andere early rave, gabba (de hardcore zoals die in Nederland bekend is) en soms drum and bass.
 • Street Parade in Zürich.
 • Club X, discotheek in Wuustwezel, België (bestaat niet meer).
 • Hardcore Gladiators in de Turbinenhalle in Oberhausen, Duitsland (organisatie PTP is failliet).
 • The Wall, discotheek in Weelde (België) waar een wekelijkse hardcoreprogrammering was. Begin 2008 is het pand gesloopt.
 • Raving Nightmare in de Brabanthal in Leuven (België) en regelmatig in de "platte zaal" en het MECC te Maastricht.
 • Masters of Hardcore in Duitsland en Italië, deze edities zijn ook in handen van Art of Dance.
 • Project: Hardcore.BE, de Belgische editie van Project: Hardcore georganiseerd door B2S en Darcon Productions.
 • Bassleader verschillende hardcorezalen, waaronder old school en hardcore.
 • Fuckparade, een cultureel-politieke technodemonstratie in Berlijn. Muziek op de Fuckparade is onder meer speedcore, gabber, extratone, punk en house.
 • Discoteca Manssion in Benidorm, eenmaal per maand een hardcoreparty, vaak ook met internationale dj's.
 • The Qontinent