Roland TB-303

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland TB-303
Synthesizer
De Roland TB-303 bassynthesizer
De Roland TB-303 bassynthesizer
Jaar 1982
Type display geen
Toetsenbord geen
Polyfonie monofoon
Type synthese 1 VCO : zaagtand of blokgolf.
Filters 18dB/oct LPF met instelbare cutoff, resonance en envelope amount
Multitimbraal nee
Geheugen Patterns: 64. Songs: 7.
Effecten geen
Control CV / GATE / DIN synchronisatie
Extra's Potmeters voor "Decay" en "Accent intensiteit"
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland TB-303 is een bekende bas-synthesizer. Ontwikkeld door Tadao Kikumoto in 1982 in opdracht van Roland, was deze machine bedoeld om het geluid van een basgitaar te imiteren. Het geluid klinkt echter in het geheel niet als een echte basgitaar en na 20.000 exemplaren werd de productie stopgezet en de TB-303 als "flop" afgeschreven. De opkomst van de elektronische dansmuziek in de late jaren 1980 zorgde echter voor een opleving van de populariteit van het instrument. Vanwege deze opleving bracht Roland een TB-303 replica op de markt; de MC-303 Groovebox.

Vandaag de dag is de TB-303 één van de meest gezochte stukken elektronica en daardoor zeer kostbaar (de prijzen online lopen op tot ongeveer 3500 euro). Mede om deze reden zijn er verschillende klonen ontwikkeld en gebouwd. De x0xb0x is nagebouwd aan de hand van het originele schema. Een andere kloon is de Cyclone TT-303 Bassbot. De TT-303 ziet er vrijwel identiek uit als de originele TB-303 van Roland.

De makers van de zogenaamde acid house bouwden hun volledige stijl rondom de kenmerkende geluiden van deze (vaak gemodificeerde) synthesizer. Een voorbeeld hiervan is The Prodigy.

Externe links[bewerken]