Roland TB-303

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roland TB-303
Synthesizer
De Roland TB-303 bassynthesizer
Jaar 1982
Type display geen
Klavier geen
Polyfonie monofoon
Type synthese 1 VCO : zaagtand of blokgolf.
Filters 24dB/oct LPF met instelbare cutoff, resonance en envelope amount
Multitimbraal nee
Geheugen patronen: 64
nummers: 7
Effecten geen
Control CV/Gate synchronisatie
Extra's Potmeters voor "Decay" en "Accent intensiteit"
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland TB-303 is een bas-synthesizer met ingebouwde sequencer ontwikkeld door Tadao Kikumoto in 1982 in opdracht van Roland.

De TB-303 speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van housemuziek, en inspireerde vele muzikanten die de basis van Chicago-house en acid house legden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De TB-303 (afkorting voor "Transistor Bass") was oorspronkelijk op de markt gebracht als bas-begeleiding voor gitaristen. Gedurende circa 18 maanden liep de productie van de TB-303, waarbij er 10.000 exemplaren van zijn geproduceerd. De verkoop liep slecht en de productie werd in 1984 stopgezet. De opkomst van de housemuziek eind jaren 1980 zorgde echter voor een opleving van de populariteit van het instrument. Vanwege deze opleving bracht Roland een TB-303 replica op de markt; de MC-303 Groovebox.

Vandaag de dag zijn de klanken van de TB-303 nog steeds erg gewild.[1] Mede om deze reden zijn er verschillende klonen ontwikkeld en gebouwd. Een voorbeeld hiervan is de x0xb0x, die is nagebouwd aan de hand van het originele schema. Een andere kloon is de Cyclone TT-303 Bassbot. De TT-303 ziet er vrijwel identiek uit als de originele TB-303 van Roland.

De makers van de zogenaamde acid house bouwden hun volledige stijl rondom de kenmerkende geluiden van deze (vaak gemodificeerde) synthesizer. Een voorbeeld hiervan is de band The Prodigy.

Nieuwe uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 bracht Roland de TB-3 Touch Bassline synthesizer uit, als onderdeel van de Aira-serie. De TB-3 is geen replica maar een digitale imitatie van de oorspronkelijke 303.[2]

Op 9 september 2016 ("909 Day") kondigde Roland de TB-03 aan, een synthesizer uit de Boutique-reeks, die ook werd aangestuurd door de Aira-klankbron, maar was ontworpen om te lijken op de oorspronkelijke Bassline. De TB-03 bevat onder andere analoge circuit-modellering, CV/Gate uitgangen, en werkt ook op batterijen.[3][4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roland TB-303 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.