Sequencer (apparaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yamaha QY70 sequencer

Een sequencer is een apparaat waarmee het mogelijk is muziekinformatie zoals noten en klankparameters op te nemen, te wijzigen en weer uit te sturen naar een synthesizer of andere elektronische klankbron, in een vooraf bepaald tempo.

Een software sequencer-platform met een Atari ST computer
Moderne software sequencer (Cubase)
Een Korg analoge sequencer

Werking[bewerken]

Een sequencer onthoudt voor iedere gelijkdurende stap in een stuk muziek één of meerdere waarden. Deze waarden kunnen ingesteld of opgenomen worden. De sequencer kan deze stappen, met een in te stellen onderling interval, achter elkaar afspelen en uitsturen in de vorm van stuurspanningen. Op deze manier kan men een synthesizer aansturen. Eventueel kan een patroon (een serie van stappen) herhaald (geloopt) worden.

Kenmerkend voor sequencers zijn de quantize-mogelijkheden die fouten in timing corrigeren naar een deeltal van de maat, of juist niet precies daarop om de compositie levendig te maken.

Geschiedenis[bewerken]

Als gevolg van de industriële revolutie eind 19e eeuw werden veel automatische muziekinstrumenten uitgevonden, zoals een speeldoos, het mechanische orgel, en de pianola. Met name de pianola heeft de meeste overeenkomst met moderne sequencers. Componisten brachten hun muziek over op pianorollen die daarna werden bewerkt voor massaproductie. Consumenten konden de rollen aanschaffen voor eigen gebruik, en waren populair als vermaak.

In de jaren tachtig kwamen er drumcomputers op de markt met een ingebouwde sequencer. Bekende klassiekers uit die tijd zijn de Roland TB-303, TR-808 en de TR-909.[1][2]

Tegenwoordig zijn sequencers vooral als software verkrijgbaar. De bekendste zijn Cubase van Steinberg (dat voor het grootste deel in bezit is van Yamaha), Logic van Apple (vroeger van Emagic), Pro Tools van Avid en Sonar van Cakewalk (dat voor het grootste deel in bezit is van Roland). Deze zijn gebaseerd op het gebruik van MIDI, en de mogelijkheden lijken oneindig. De gebruiker wordt niet meer beperkt tot stappen en patronen. Bovendien bieden ze zeer veel geluidsopname- en bewerkingsmogelijkheden. Daarom vormt een softwaresequencer tegenwoordig bij de meeste muziekproducenten het hart van de studio.

Er ontstond echter nostalgie naar de oudere hardwaremodules. Hierdoor zijn virtuele vintagestudio's ontwikkeld, zoals FruityLoops (thans FL Studio), Rebirth en Reason.

Typen sequencers[bewerken]

  • Realtime sequencer
  • Analoge sequencer
  • Step sequencer
  • Software sequencer

Zie ook[bewerken]